Printversie

GUSTAAF PAUL ROBERT MAGNEL

15-09-1889, Essen - 05-07-1955, Gent
Civiel-ingenieur, hoogleraar

"Americans make soup, not concrete" was een roemruchte uitspraak van de Belgische professor Gustaaf Magnel (geboren te Essen op 15 september 1889 en overleden te Gent op 5 juli 1955). Professor Magnel was een pionier van allure op het gebied van voorgespannen beton. Magnel was actief aan de Universiteit van Gent (België) van 1919 tot zijn overlijden in 1955 als professor aan de Faculteit Toegepaste Wetenschappen van de Gentse Rijksuniversiteit en directeur van het Laboratorium voor Gewapend Beton. Hij deed in zijn laboratorium uitgebreid onderzoek op werkelijke schaal aan voorgespannen beton balken teneinde nieuwe ontwerpmethoden te ontwikkelen. Zo ontwikkelde hij zijn eigen voorspansysteem, het Blaton-Magnel systeem. Hij schreef bijna 200 kortere publicaties, hield ontelbare voordrachten in verschillende landen en legde op een eenvoudige manier de beginselen van voorgespannen beton uit. Zijn boeken waren een belangrijke bijdrage tot de kennis en toepassing van gewapend en voorgespannen beton. Het was aan Magnel en zijn onderzoeken te danken dat het voorgespannen beton na WOII tot ver over de Belgische grenzen zijn vlucht nam. Bijna geheel alleen heeft hij de toepassing van de voorgespannen liggers ingevoerd in Noord-Amerika, waar onder zijn leiding de eerste voorgespannen brug in de Verenigde Staten, de Walnut Lane Memorial Bridge te Philadelphia, werd ontworpen en in 1949 werd gebouwd.
Zijn invloed op de ontwikkelingen in de verschillende landen was zo groot dat als het gaat om onderwijs en onderzoek op het gebied van beton dat gezegd kan worden dat de Universiteit van Gent zijn reputatie voor een groot deel aan professor Magnel te danken heeft. Het laboratorium dat hij in 1926 oprichtte is na zijn dood naar hem vernoemd en is tot de dag van vandaag op het gebied van onderzoek aan beton nog steeds één van de toonaangevende laboratoria.

Artikel

Gepubliceerd artikel in het Jaarboek 2017 De Spycker, de Heemkundige Kring van Essen:

Marjan de Boevere; Magnel, Gustaaf Paul Robert, (15-09-1889, Essen - 05-07-1955, Gent) Civiel-ingenieur en hoogleraar; American make soup, not concrete; 07-11-2016

FotoalbumGeboortehuis Gustaaf Magnel (Essen (B)) - Toen en Nu (33 afbeeldingen)
Fotoalbum
Voorstelling De Spycker Jaarboek 2017 en Onthulling Plaquette Gustaaf Magnel (Essen (B)) (dd 17-04-2017) (108 afbeeldingen)
Fotoalbum

Voorstelling De Spycker Jaarboek 2017 en Onthulling Plaquette Gustaaf Magnel (Essen (B)) (dd 17-04-2017) (23 afbeeldingen)
Bron: Bob Autrique
Fotoalbum

Labo Magnel voor Betononderzoek en Auditorium Magnel (Gent (B)) (56 afbeeldingen)
Fotoalbum

Het Technicum (Gent (B)) (20 afbeeldingen)
Fotoalbum

Het Flandria Palace Hotel (Gent (B)) - Toen en Nu (7 afbeeldingen)
Fotoalbum

Woning Magnel Koning Albertlaan 210 (Gent (B)) (12 afbeeldingen)
Fotoalbum

Magnel, UCO en het voorgespannen beton. een Gents verhaal. (Gent (B) (16 afbeeldingen)
Fotoalbum

Peristilium (Gent (B) (26 afbeeldingen)
Fotoalbum

Gustaaf Magnelstraat en Universiteit Gent - Faculteit De Rozier (Gent (B)) (19 afbeeldingen)
Fotoalbum

Sint Niklaaskerk (Gent (B)) - Toen en Nu (58 afbeeldingen)
Fotoalbum