IN HET NIEUWS


Steenbergse Courant vrijdag 22 november 2013

Kerkorgel klinkt weer als een klok

STEENBERGEN - In de Nederlands Hervormde Kerk werd zaterdagavond een concert gehouden ter gelegenheid van de officiŽle heringebruikname van het gerestaureerde, monumentale orgel. Harmonie Volharding uit Steenbergen speelde in samenwerking met drie organisten voor een goed gevulde kerk.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 20 november 2013

Kinderen Nieuw-Vossemeer krijgen veilige speelplek in de natuur

NIEUW-VOSSEMEER - Een mooi maar nagenoeg ongebruikt terrein aan de rand van het dorp omtoveren tot een speelparadijs; dat is wat de dorpsraad van Nieuw-Vossemeer de afgelopen paar jaar gerealiseerd heeft. Het project nadert voorlopig haar einde, zodat in het voorjaar van 2014 de kinderen van de basisschool hier heerlijk en veilig zullen kunnen spelen.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 20 november 2013

Herstel Bovensas in volle gang

KRUISLAND - Voor de tweede keer in twee jaar tijd ondergaat het historische sluizencomplex Bovensas een grondige opknapbeurt. Waar vorige keer de noordelijke sluis uit 1822 in oude luister werdhersteld, bleek dit vaarseizoen ook de honderdjarige zuidelijke sluis fors aangetast te zijn door de tand des tijds. Voor waterschap Brabantse Delta is het een race tegen de klok, want alles is eraan gelegen om het idyllische sluizencomplex voor het nieuwe vaarseizoen weer open te stellen voor plezierjachten.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 13 november 2013

Waterpoortcafe Cruijslandse Kreken

KRUISLAND - Kom naar het Waterpoortcafé en deel jouw visie over de Cruijslandse Kreken.

Lees verder...De Steenbergse Courant vrijdag 08 november 2013

Wie veel te herdenken heeft, blijft bij de les

WELBERG - Het is hier, op de Welberg, een slagveld geweest in 1944, vertelt Angelo Somers, voor wie het misschien nog niet wist. Hier, achter deze dijk aan de Canadezenweg, werd er maar wat in de rondte geschoten. Zinloos martelen. Dat is de definitie van oorlog.

Lees verder...De Steenbergse Courant vrijdag 08 november 2013

Orgel NH Kerk met concert opnieuw in gebruik

STEENBERGEN- Het 17de eeuwse orgel van de Nederlands Hervormdekerk, dat afgelopen zomer na pakweg vijftig jaar weer eens van boven tot onder is gerenoveerd en waar nodig ook gerestaureerd, wordt zaterdag 16 november officieel opnieuw in gebruik genomen.

Lees verder...De Steenbergse Courant vrijdag 08 november 2013

De verhalen over de historie van Dinteloord blijven komen

DINTELOORD - Cobi Verhoeven deed het dit jaar grotendeels alleen het maken van het 21ste Jaarboek van de Cultuur Historische Vereniging ‘Nyen aenwas Nassau‘ dat maandagavond werd gepresenteerd in het Dorpshuis van Dinteloord.

Lees verder...De Krant donderdag 07 november 2013

Wouwse molen kan weer malen dankzij gift Donkenland

WOUW - De Wouwse korenmolen de Arend kan weer malen. Dat mede dankzij een bijdrage van 6.000 euro van Rotaryclub ‘Donkenland‘ uit Roosendaal. Het bedrag werd tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigd in de molenbelt aan de Akkerstraat.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 06 november 2013

Welberg steekt handen uit mouwen voor speelveld

WELBERG - Welberg liet woensdagmiddag zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Een simpele oproep in de nieuwsbrief van basisschool Pius X was voldoende om bijna vijftig Welbergenaren warm te maken om de handen uit de mouwen te steken voor een speelveld voor het dorp. Dat moet komen op het voormalige voetbalveld van SC Welberg. Met het snoeien van de bosjes en het schoonmaken van de paden rond het veld is daarvoor de eerste stap gezet.

Lees verder...De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant woensdag 06 november 2013

Stichtingen actief voor behoud open Melanen

HALSTEREN - Half oktober 2013 is de Stichting Natuurbehoud Groote Melanen in het leven geroepen. Aanleiding zijn de berichten dat Ton Derks, eigenaar van Billy Bird recreatiepark in Volkel, in gesprek is met Bergen op Zoom en de provincie om in het Groote Melanengebied een pretpark te realiseren.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 30 oktober 2013

Welberg herdenkt 69 jaar bevrijding

WELBERG - Het is nauwelijks meer voor te stellen dat in het nu zo vredige Welberg 69 jaar geleden een hevige strijd werd uitgevochten. Gedurende vijf dagen werd het dorp aan de Vaert onder vuur genomendoor de geallieerde troepen, die de Duitse bezetters verdreven. Hoewel de bevrijding van Welberg en Steenbergen al bijna zeven decennia oud is, wordt er ieder jaar in begin november een moment stilgestaan bij de vele slachtoffers. Dit jaar zal de klok van het oorlogsmonument aan de Canadezenweg op zondag 3 november luiden, ter nagedachtenis aan zij die de slag om Welberg niet hebben overleefd.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 30 oktober 2013

Vrouwengilde Steenbergen bezoekt Het Markiezenhof

STEENBERGEN - Op donderdag 7 november brengen de dames van het Vrouwengilde Steenbergen een bezoek aan Het Markiezenhof in Bergen op Zoom waar een expositie van etsen van Rembrandt wordt tentoon gesteld.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 11 oktober 2013

Vrienden voor het leven bij drukbezochte reunie van 50-jarige John F. Kennedygroep

WELBERG - Ruim tweehonderd (oud-)leden van de John F. Kennedygroep wisten zaterdag de weg te vinden naar de barak op de Welberg, de thuisbasis van het jongensjeugdwerk dat ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan een grote reünie hield.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 11 oktober 2013

Geschiedenis suikerfabriek in beeld

STEENBERGEN - In De Lindenburgh is de komende tien zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur een voor iedereen gratis toegankelijke expositie van heemkundekring De Steenen Kamer te bewonderenover de Steenbergse suikerfabriek, die in 1871 werd opgericht onder de naam Beetwortelfabriek Van Loon & Co en later onderdeel was van het concern CSM.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 09 oktober 2013

Natuurherstel nodig langs Roode Weel

STEENBERGEN - De gemeente moet de waardevolle natuur bij de Roode Weel herstellen en handhavend optreden tegen iedereen die het gebied aantast.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 02 oktober 2013

Cruijslandse kreken oase van rust voor mens en natuur

KRUISLAND - Bij waterrecreatie in de gemeente Steenbergen wordt al snel gedacht aan de Vliet, de Dintel en het Volkerak. Maar verder landinwaarts heeft de gemeente met de Cruijslandse kreken eveneens goud in handen. Daarom werken de gemeente en waterschap Brabantse Delta samen om dit unieke krekenstelsel aangenamer te maken voor zowel mens als natuur.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 02 oktober 2013

Open havenkom moet als blikvanger

STEENBERGEN - De kop van de jachthaven moet als blikvanger gaan fungeren voor de haven en een aangename ontmoetingsplek voor de inwoners en bezoekers van Steenbergen worden. Zo ziet het eerste ontwerp voor de vernieuwde jachthaven eruit. Het ontwerp is het resultaat van twee eerdere interactieve sessies, waarbij belanghebbenden hun mening konden geven over hoe de haven er in de toekomst uit moet komen zien.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 02 oktober 2013

Volkerak-Zoommeer wordt waterberging

STEENBERGEN - Minister Melanie Schultz van Haegen heeft ingestemd met het aanwijzen van het Volkerak-Zoommeer als waterbergingslocatie voor het landelijke project Ruimte voor de Rivier.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 27 september 2013

Steenbergse haven moet de wauw-factor krijgen

STEENBERGEN - Het voorlopige ontwerp voor de openbare ruimte rondom de Steenbergse jachthaven is grotendeels in de smaak gevallen van belanghebbenden, zoals buurtbewoners en ondernemers. Ook de beide StadHavenwethouders Bert van Kesteren en Leo Heijmans zijn enthousiast over het plan dat adviesbureau Kragten heeft opgesteld naar aanleiding van meerdere inspraaksessies over de toekomstige herinrichting en opwaardering van het gebied, dat de wauw-factor moet krijgen.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 13 september 2013

Steenbergse jachthaven heeft nog veel meer potentie

STEENBERGEN - Met een boot van Defensie en een vloot historische werkschepen van vereniging De Sleper als blikvangers, vormt de Steenbergse jachthaven deze zaterdag het decor voor een feestelijk programma rondom de officiële opening van het aquaduct. Voor havenmeester Dirk-Jan van Weezel een mooi moment om terug te blikken op zijn eerste seizoen, dat wat hem betreft hopelijk nog niet klaar is. Volgend weekeinde krijgen we immers de VIietsail nog en bij goed weer hou je normaal gesproken ‘aanloop‘ tot en met de herfstvakantie.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 13 september 2013

Macht en Pracht: het invloedrijke burgemeestersgeslacht Van Loon

STEENBERGEN - Eigenlijk zouden er in Steenbergen drie Burgemeester Van Loon-straten moeten zijn. Die eer komt Jacobus Laurentius, Jacobus Johannes en Jacobus Antonius Alphonsus Maria van Loon zonder enige twijfel toe, gezien hun betekenis voor de stad in de tijd dat zij hier de scepter zwaaiden en door de oprichting van de suikerfabriek een enorme impuls gaven aan de werkgelegenheid voor zowel boeren, toeleveranciers, middenstand, technici, hoger opgeleiden en arbeiders.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 11 september 2013

De Holle Roffel op Stoom

KRUISLAND - Om de twee jaar is er tijdens de jaarmarkt in Kruisland in het museum De Holle Roffel, een model- stoommachine tentoonstelling. Dit jaar is het weer zover en komend weekend staan ze opgesteld en draaien ze als gesmeerd. Men kan ook nu weer nieuwe exemplaren tegenkomen die binnen draaien op perslucht en buiten met echte kolen gestookt worden.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 21 augustus 2013

Sassen blijven zorgenkindjes voor wethouders

STEENBERGEN - Het zit de watersporters deze zomer niet mee in Steenbergen. Sluizencomplex Bovensas bij Kruisland is al maanden afgesloten wegens een ernstige verzakking in de zuidsluis. Omvaren via Benedensas en het Volkerak levert weer lange wŠchttijden op doordat de voetgangersbrug de doorvaart langer gesloten houdt.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 14 augustus 2013

Historie Bovensas herleeft in De Vaart

WELBERG/KRUISLAND - Varen door het historische sluizencomplex Bovensas bij Kruisland mag deze zomer dan taboe zijn, toeristen en recreanten kunneifhet bijzondere bouwwerk in de Steenbergse Vliet dekomende weken op een andere manier beleven. De komende drie vrijdagen houdt Jan de Jongh (71) uit Oud Gastel een tentoonstelling in dorpshuis De Vaart in Welberg, waarbij hij de bezoekers meeneemt naar de bijzondere ontstaansgeschieden is van het sluizencomplex.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 09 augustus 2013

De opmerkelijke vriendschap van pastoor Kerckers en de gereformeerde kolonel De Ram van Hagendoorn

STEENBERGEN - Steenbergen kent een lang, rijk en belangwekkend verleden. Al in de 13de eeuw komen we de naam van het stadje tegen in verschillende bronnen. In ‘Uit de oude doos‘ neemt de Steenbergse Courant u, aan de hand van verhalen van historicus drs. Frans van Eekelen, mee terug in de tijd.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 31 juli 2013

Canadezen luiden herdenkingsklok Welberg

WELBERG - Een groep van bijna 30 Canadezen bracht afgelopen zondag een bezoek aan het bevrijdingsmonument Welberg. Op hun route door Nederland en BelgiŽ reizen zij langs een aantal belangrijke plaatsen voor het South Alberta Regiment (SAR). Begin november 1944 liep dit regiment bij Welberg in een Duitse val en leverden 5 dagen lang slag. Er vielen vele slachtoffers, burgers en militairen. De in 2003 geplaatste klokkenstoel die de Canadezen luidden, heeft een signaalfunctie. Het is een symbool voor herdenken en waakzaam blijven.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 26 juli 2013

We hebben hier echt goud in handen

STEENBERGEN - Hondenweer was het, toen de nieuwe recreatievevoorzieningen horende bij het project Waterland, vanaf en rondvaartboot, officieel in gebruik werden genomen. Een maand later heeft de zomer zich van z‘n allerbeste kant laten zien en komen de kanosteigers, visgelegenheden, aanlegplaatsen voor pleziervaarders en rustpunten veel beter tot hun recht.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 26 juli 2013

Meer tijd nodig om Benedensas veilig over te steken

DE HEEN- De gemeente Steenbergen hoopt met waterschap Brabantse Delta, alsook in overleg met belanghebbenden zoals watersporters en horeca, zo snel mogelijk tot een structurele oplossing te komen voor de ‘openingstijden‘ van de brug op het Benedensas.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 26 juli 2013

Hopelijk is het 45-jarig bestaan niet de laatste jubileumvieringvan de Vredeskerk

STEENBERGEN - De Vredeskerk bestaat 45 jaar. Bij dit jubileum wordt zondag 11 augustus stilgestaan met een plechtige eucharistieviering onder leiding van oud-Steenhergenaar Paul Verbeek, vicaris van het bisdom Breda, en pastoor Hans van Geel van de Sint Annaparochie. Na afloop is er een gezellig samenzijn voor alle vrijwilligers, parochianen en iedereen die zich bij de Vredeskerk betrokken voelt.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 24 juli 2013

Eind 2014 duidelijkheid over zoutVolkerak

STEENBERGEN - Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu neemt waarschijnlijk eind 2014 een besluit over het al dan niet zout maken van het Volkerak-Zoommeer. De komende maanden worden een milieueffectenrapportage (mer), een kosten-batenanalyse en een structuurvisie opgesteld om de gevolgen van de verzilting in beeld te brengen. De eerste resultaten worden eind dit jaar al verwacht.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 24 juli 2013

Nieuw glanslaagje voor molens

NIEUW-VOSSEMEER - De twee gemeentelijke molens - De Assemburg in Nieuw-Vossemeer en De Vos in de Heense Molen - worden de komende weken voorzien van een nieuwe verflaag.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 10 juli 2013

Waterpoort biedt Schapenput kans

DE HEEN - Na ruim dertig jaar lijkt de uitbreiding van de jachthaven in De Heen toch in zicht. Door de ontwikkelingen rond Waterpoort staat de provincie voor het eerst sinds 1979 open voor een gesprekover de uitbreiding van De Schapenput, gelegen aan de Steenbergse Vliet. ‘De komst van extra ligplaatsen en voorzieningen is nog nooit zo dichtbij geweest als nu‘, glundert havenmeester Kees de Neve.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 03 juli 2013

Nieuw leven voor eeuwenoud bakhuis

DE HEEN - Aan plannen voor het eeuwenoude bakhuis hadden recreatiebedrijf De Uitwijk en Stichting 400 jaar De Heen geen gebrek. Het ontbrak de initiatiefnemers alleen nog aan geld om de zeventiende-eeuwse bakkerij op het terrein van het recreatieterrein in ere te herstellen. Vrijdag kwam dan toch het verlossende woord. Via het project Mijn Mooi Brabant stelt de provincie Noord-Brabant een subsidie beschikbaar voor de restauratie van het merkwaardige gebouwtje, dat meteen de kers op de taart vormt voor het eeuwfeest in 2014.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 28 juni 2013

Contouren van Fort Henricus historisch niet verklaarbaar

STEENBERGEN - De fracties van GB/De Lokale Partij, Door! en D66 hebben gisteren bij de behandeling van de perspectiefnota in de gemeenteraad hun verbazing en ongenoegen uitgesproken over de gerezen problemen bij het in ere herstellen van Fort Henricus.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 26 juni 2013

Waterland zet in op waterrecreatie

STEENBERGEN - In het project Waterland werken de gemeenten EttenLeur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal en Steenbergen en waterschap Brabantse Delta samen om recreatie langs Mark, Dintel en Vliet aantrekkelijker te maken. Het plaatsen van aanlegsteigers, kanosteigers, picknicktafels, visstoepen, vissteigers, bewegwijzering en informatiepanelen verbindt land- en waterrecreatie.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 10 april 2013

Ook dijken Dintel-Vliet aangepast voor waterberging

STEENBERGEN - Rijkswaterstaat wil begin volgend jaar al een start maken met het versterken van de zeedijken langs het Volkerak-Zoommeer, zodat het meer ingezet kan worden als waterberging in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier. Daarmee wordt voorkomen dat bij hoge rivierstanden in combinatie met springvloed de inwoners van de Drechtsteden natte voeten krijgen. De maatregel vraagt echter ook aanpassingen aan het MarkVliet-systeem, dat waarschijnlijk tegen 2020 jaar later goed voorbereid is op de waterberging.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 10 april 2013

Tocht bundelt sagen Brabantse Wal

STEENBERGEN - Als grensstreek ingeklemd tussen Vlaanderen in het zuiden en Zeeland in het westen is de Brabantse Wal rijk aan tal van volkswijsheden en dorpsverhalen, die vaak van generatie op generatie werden doorverteld. Nog altijd halen trotse inwoners van deze streek graag de vertellingen over Prinses Paulientje of de zeemeerminnen uit de Oosterschelde naar boven om de historie van hun omgeving te vertellen. De Brabantse Wal herbergt echter nog veel meer sagen en legenden. Die zijn nu allemaal samengebracht in een spannende autotocht met GPS over de Brabantse Wal.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 06 maart 2013

Buitengebied De Heen op de schop

DE HEEN - De gemeente Steenbergen is al ver gevorderd met het duurzaam veilig inrichten van het buitengebied. Als een van de laatste plannen komt binnenkort het buitengebied ten westen van Steenbergen aan bod. Hieronder valt het gebied ten noorden van de Zeelandweg Oost/West en dat tussen de Molenweg en Zee landweg West.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 06 maart 2013

Nieuw budget voor Fort Henricus

STEENBERGEN - Het herstel van het zeventiende-eeuwse Fort Henricus bij Steenbergen gaat deze maand een nieuwe fase in. Dankzij een Europese subsidie hebben de gemeente Steenbergen, waterschap Brabantse Delta en Natuurmonumenten voldoende budget gevonden om het historische vestingwerk nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Door het herstellen van de eeuwenoude zichtlijnen en het plaatsen van een informatiepaneel hebben zij straks een prachtig uitzicht op het heden en verleden.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 06 maart 2013

Verzet tegen verzilting Rammegors houdt aan

STEENBERGEN - Hoewel Rijkswaterstaat inmiddels begonnen is met de voorbereidingen voor het verzilten van het natuurgebied Rammegors bij Sint-Philipsland, geven de tegenstanders van het plan zich niet zomaar gewonnen. In een open brief doet Steenbergenaar John Beele een nieuwe poging om de komst van zout water in het natuurgebied te voorkomen. Hij roept bewoners om in actie te komen door online een petitie te tekenen.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 27 februari 2013

Foto-teken-gedicht

HALSTEREN - In het kader van het jubileum van de Ouirinuskerk, die op 26 mei 2013 honderd jaar bestaat, wordt een foto-, teken- en gedichtenwedstrijd gehouden.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 20 februari 2013

Streekpad De Brabantse Wal

STEENBERGEN - Streekpad De Brabantse Wal is gekozen tot Wandelroute van het Jaar 2013. Vol trots nam Rob Franssen de prijs, een wandeltrofee op de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI in ontvangst. route terug in Bergen op Zoom.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 20 februari 2013

Natuurzone langs Derriekreek

DINTELOORD - Waterschap Brabantse Delta wil de komende jaren werk maken van de aanleg van een ecologische verbindingszone langs de Derriekreek bij Dinteloord. De watergang, die van het Mark-Vlietkanaal via het gebied van de Agro Food Cluster (AFC) Nieuw Prinsenland naar de Dintel stroomt, krijgt langs een groot deel van het traject een moerasachtige oever. Op die manier wil het waterschap niet alleen de ecologische waarden verbeteren, maar ook meer ruimte bieden aan het water.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 13 februari 2013

Port Henricus als recreatiepoort voor waterlinie

STEENBERGEN - Als het aan Yoni Schoonus ligt, krijgt het Steenbergse Fort Henricus binnenkort zijn allures uit de zeventiende eeuw weer terug. De ondernemer heeft van het Steenbergse college groen licht gekregen om een ontwerp uit te werken voor de toekomst van het bijzondere vestingwerk aan de Vliet. Concrete plannen heeft Schoonus nog niet, maar hij verwacht in de loop van dit jaar een duidelijk beeld te krijgen van de toeristische mogelijkheden van het fort.

Lees verder...De Krant donderdag 07 februari 2013

Kerkorgel Wouw ondergaat grote reparatiebeurt

De trots van de Wouwse Lambertuskerk, het Verschuerenorgel opus 1000 gebouwd in 1984, staat er wat troosteloos bij. Een groot deel van de pijpen is uit de orgelkast gehaald en het spelen op het orgel is al helemaal geen optie.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 06 februari 2013

Streekpad bij top 3 Wandeltrofee

STEENBERGEN - Streekpad de Brabantse Wal zit bij de laatste drie kanshebbers voor de Wandeltrofee van 2013, de prijs voor de beste wandelroutegids van het jaar.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 30 januari 2013

’Overal lag aangespoeld hout en dreven dode dieren’

NIEUW-VOSSEMEER - Als de dag van gisteren kan Rinus Kooien de Watersnoodramp zich herinneren. Hij was negen jaar toen het water zijn dorp Nieuw-Vossemeer overspoelde en alles meenam wat op zijn pad lag.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 23 januari 2013

Watersnoodramp staat in geheugen gegrift

NIEUW-VOSSEMEER - ‘Bij de 50- jarige herdenking wilde en kon ik mijn verhaal nog niet doen en had ik daar spijt van. Nu tien jaar later vertel ik toch mijn ervaringen‘. 1 februari is het 60 jaar geleden dat de watersnoodramp zich voltrok in ons land. Rienus ten Hove (73) heeft als 13-jarige jongen deze ramp heel bewust meegemaakt. Tot op de dag van vandaag heeft hij zijn verhaal nog nooit verteld. Nu 60 jaar later deelt Rienus de verschrikkelijke gebeurtenissen die zich voltrokken op de Kaai.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 18 januari 2013

Herdenkingsdienst en expositie ter nagedachtenis aan Watersnoodramp in Nieuw-Vossemeer ’Herdenken om saamhorigheid te versterken’

NIEUW-VOSSEMEER - Op 1 februari is het 60 jaar geleden dat Zuidwest-Nederland werd getroffen door de Watersnoodramp.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 18 januari 2013

Uniek ooggetuige-verslag over de lotgevallen van dorpelingenen de hulpverlening vanuit Steenbergen ’Nieuw-Vossemeer in tweedagen tijd doodgegaan’

NIEUW-VOSSEMEER ’Nieuw-Vossemeer in twee dagen tijd doodgegaan’ kopte op 3 februari 1953 de Friese Koerier boveneen reportage van Laurens ten Cate. Het was zijn eerste (grote) wapenfeit voor deze krant. Zodra hem het nieuws over de Watersnoodramp ter ore kwam, toog hij op eigen initiatief richting het zwaar getroffen gebied, waar eigenlijk alleen hulpverleners mochten komen.

Lees verder...De Krant donderdag 17 januari 2013

Bijzondere website voor het onderwijs over West Brabantse turfhistorie

De economische motor van West Brabant in de middeleeuwen was de turfnering. Niet alleen werd turf gestoken als brandstof, in het noordwestelijk deel van onze provincie werd ook zout uit turf gewonnen. In Steenbergen was dat de belangrijkste bron van inkomsten.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 16 januari 2013

Werkzaamheden aan rolbrug Benedensas

Waterschap Brabantse Delta voert in samenwerking met de gemeente Steenbergen de komende weken onderhoudswerkzaamheden uit aan de rolbrug bij het historische sluizencomplex Benedensas bij De Heen.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 09 januari 2013

Start aanleg natte natuurparel Oudland

WELBERG - Waterschap Brabantse Delta start met de aanleg van natte natuurparels in het Welbergse Oudland en het natuurgebied Halstersch Laag. Beide gebieden maken deel uit van de West-Brabantse Waterlinie, een overstromingsvlakte die vroeger werd gebruikt bij de verdediging van Holland en Zeeland.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 09 januari 2013

Gevolgen waterberging Volkerak-Zoommeer in kaart gebracht

STEENBERGEN/DINTELOORD - Naar schatting eens in de 1400 jaar zal de zuidwestelijke delta van Nederland tegelijkertijd geconfronteerd worden met springvloed ťn zeer hoge rivierafvoeren. Het klinkt als een kleine kans, toch is Rijkswaterstaat liever op alles voorbereid. Het Volkerak-Zoommeer wordt daarom voor 1 januari 2016 gereed gemaakt als waterbergingslocatie, waar tot tweehonderd miljoen kuub water kan worden opgeslagen. Het verhoogde waterpeil zal ook flinke gevolgen hebben voor de waterhuishouding in de gemeente Steenbergen. Alle inwoners krijgen daarom tot en met 21 februari de tijd om te reageren op de bijbehorende ontwerpbesluiten.

Lees verder...De Krant donderdag 13 december 2012

Karrenmuseum Essen laat ambachtelijke graanoogst herleven

De noeste arbeid van het oogsten en verwerken van graan kan volgend jaar door iedereen actief worden herbeleefd in het Karrenmuseum in het Belgische grensdorp Essen. Om mensen verder kennis te laten maken met deze eeuwenoude ambacht, start het Karrenmuseum het grootschalige project 'Dorsen, wannen en malen'. Daarbij is jong en oud welkom om zoals weleer met de zeis te leren oogsten, met authentieke machines te werken en demonstraties te geven tijdens verschillende evenementen.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 12 december 2012

Professor ontrafelt historie landgoederen 'Touwland'

WELBERG - Eeuwenlang werd het Oudland bij Welberg - in de Steenbergse volksmond ook wel 'touwland' genoemd -gekenmerkt door historische landgoederen en eeuwenoude hoeves. Van die rijke geschiedenis is zowel in zichtbare vorm als in de archieven veel informatie verloren gegaan. De in Steenbergen opgegroeide professor Han Leune besloot zich daaro.m te verdiepen in het gebied om de verhalen achter het vijftiende-eeuwse kasteel Padmos en het landhuis Ekelenburg uit de zeventiende eeuw bloot te leggen. Het resultaat is een prachtig boek van meer dan tweehonderd pagina's over de verdwenen Steenbergse landgoederen.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 07 december 2012

Bijzondere geschiedenis van Padmos en Ekelenberg ontsluierd

STEENBERGEN - Rondom de landgoederen Ekelenberg en Padmos in het Oudland bij Welberg heeft eeuwenlang een zweem van geheimzinnigheid gehangen. De huidige beschermde natuurgebieden waren in vroeger jaren zelfs verboden terrein, herinnert Han Leune zich maar al te goed uit zijn jeugd.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 07 december 2012

Een fascinerende speurtocht door het verleden

STEENBERGEN - Ekelenberg en Padmos waren, zoals dat heet, ongeschreven bladzijden in de rijke historie van Steenbergen, waarover volgens prof. dr. Han Leune onvoorstelbaar veel terug te vinden is in het archief van historisch centrum Het Markiezenhof te Bergen op Zoom. ‘Ik hoop dat dit boek anderen zal inspireren en motiveren om verder in de boeiende geschiedenis van de stad en de gemeente te duiken en daarover te publiceren,‘ sprak de auteur gisteravond bij de overhandiging van het eerste exemplaar aan (cultuur)wethouder Cor van Geel.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 05 december 2012

Googelen in handboek ’Ontdek de Brabantse Wal’

STEENBERGEN - Het landschap van de Brabantse Wal geniet steeds meer waardering. Het samenwerkingsverband van diverse natuur- en milieuverenigingen en heemkundekringen, dat ruim 20 jaar geleden begon en in 1995 vorm kreeg in Stichting De Brabantse Wal, heeft zijn vruchten afgeworpen. Doorhun positieve benadering van dit unieke deel van Nederland, ontdekken steeds meer mensen de rijkdom aan natuur, cultuur en landschap. Reden om alle mooie plekjes te verzamelen in één boek: Ontdek de Brabantse Wal. Een prachtig naslagwerk voor nu en in de toekomst.

Lees verder...De Krant donderdag 29 november 2012

Bijzondere website voor het onderwijs over West Brabantse turfhistorie

De economische motor van West Brabant in de middeleeuwen was de turfnering. Niet alleen werd turf gestoken als brandstof, in het noord-westelijk deel van onze provincie werd ook zout uit turf gewonnen. In Steenbergen was dat de belangrijkste bron van inkomsten.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 28 november 2012

Kreken als watermachine voor West-Brabant

STEENBERGEN - De rietkreken langs het Volkerak-Zoommeer, de Ligne in, de West-Brabantse Waterlinie, de Cruijslandse Kreken, de Dinteloordse Molenkreek, de Tonnekreek en Keenehaven bij Willemstad en het Gat van de Ham bij Geertruidenberg. Stuk voor stuk drukken deze watergangen hun stempel op het landschap van het West-Brabantse zeekleigebied. Dat zij echter ook erg waardevol zijn voor de waterhuishouding, blijkt uit de krekenvisie die waterschap Brabantse Delta heeft opgesteld. Daarin wordt gestreefd naar een robuust watersysteem, waarbij de kreken gaan werken als de motor van de West-Brabantse watermachine.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 14 november 2012

Officiële opening wandelroutenetwerk RWB

STEENBERGEN - In conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven vond de officiële opening plaats van het wandelroutenetwerk in de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk, Roosendaal, Halderberge, Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom. Met deze officiële handeling is een drie jaar durend project afgerond. Een totaal van 2636 kilometer door de regio is een feit en de wandelroutes zijn naar persoonlijke voorkeur uit te stippelen. In de lokale VVV kantoren en boekhandels zijn de wandelroutekaarten te koop die door middel van knooppunten een voor iedere wandelaar unieke route aangeven. Het project maakt onderdeel uit van Grenzeloos Wandelen, een Belgisch Nederlandse samenwerking.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 14 november 2012

Nominatie voor pad Brabantse Wal

STEENBERGEN - Het streekpad de Brabantse Wal maakt kans om uitgeroepen te worden tot de Wandelroute van het jaar 2013.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 09 november 2012

'Herdenking van, door en voor mensen'

WELBERG - Ondanks de zware bewolking boven Welberg, was er zondag flinke belangstelling voor de herdenking van de oorlogsslachtoffers bij het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg. Na een openingswoord van initiatiefnemer Angelo Somers en het voorlezen van een gedicht door pastoor Hans van Geel, werd een minuut stilte in acht genomen. Daarna begon men met het luiden van de klok.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 07 november 2012

Welberg luidt bevrijdingsklok

WELBERG - Nabestaanden en belangstellenden herdachten op 4 november de meer dan 700 slachtoffers die gevallen zijn tijdens de tweede wereldoorlog.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 26 oktober 2012

Eeuwenoud 'straatje' en buitenplaats blootgelegd bij Vermeutenhuis

STEENBERGEN - Op een diepte van zo'n twee meter onder de grond naast het Vermeulenhuis is dinsdag een straatje met kinderkoppen ontdekt dat vermoedelijk dateert uit de 18de eeuw.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 26 oktober 2012

Monumentale kerk weer in ere hersteld

NIEUW-VOSSEMEER - Het protestantse kerkje in Nieuw-Vossemeer heeft het maandenlang zonder haan moeten doen, maar dinsdagmorgen keerde de windwijzer weer terug. Gerestaureerd en wel, evenals het uivormige koepeltje, het zwarte kruis en de goudkleurige bol op het kerkgebouw. Medewerkers van aannemersbedrijf Couwenberg togen voor de laatste maal naar het hoogste punt om de renovatie af te ronden.

Lees verder...Bron: Steenbergse Courant vrijdag 26 oktober 2012

Strienestad krijgt permanente 'dweilroute'

STEENBERGEN - In navolging van de Vliegeniersroute en de Vestingroute krijgt Steenbergen nu ook een permanente 'dweilroute', door het centrum van de stad. Het initiatief hiertoe komt van de Stichting Karnaval Steenbergen. De gemeente juicht het plan toe. De wandeltocht voert langs tal van plekjes die verband houden met heden en verleden van carnaval in Strienestad.

Lees verder...De Krant donderdag 25 oktober 2012

Negen fietsroutes langs turfrelicten

Een fietsrouteboekje met negen fietsroutes langs turfrelicten heeft de Werkgroep Herleving Turfhistorie West Brabant uitgegeven. Bij de VW's in West Brabant is het boekje inmiddels verkrijgbaar.

Lees verder...De Krant donderdag 25 oktober 2012

Permanente 'dweilroute' door Strienestad

In navolging van de Vliegeniersroute en de Vestingroute krijgt Steenbergen nu ook een permanente 'dweilroute', door het centrum van de stad. Het initiatief hiertoe komt van de Stichting Karnaval Steenbergen. De gemeente juicht het plan toe.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 17 oktober 2012

Bevrijdingsfietsroute

BERGEN OP ZOOM - Op 27 oktober wordt gevierd dat Bergen op Zoom 68 jaar geleden bevrijd werd. Ter ere van de bevrijding is de Bevrijdingsfietsroute over de Brabantse Wal die dag gratis bij VVV Brabantse Wal en de agentschappen in Steenbergen en Hoogerheide te verkrijgen.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 26 september 2012

Brug over Ligne officieel in gebruik genomen

STEENBERGEN -Afgelopen zaterdag is een nieuwe schakel toegevoegd tussen de diverse wandelroutes die de omgeving van Welberg rijk is. Die nieuwe schakel is een brug over de Ligne tussen de unieke natuurgebieden Oudland en Halsters Laag. En alhoewel de burg zelf niet nieuw is, is hij zonder meer een aanwinst te noemen voor wandelrecreanten en natuurliefhebbers die in deze gebieden vertoeven.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 21 september 2012

Veldkruis Krommeweg opnieuw gewijd

STEENBERGEN - Het tafereel deed nog wel een beetje denken aan vervlogen tijden, want hoe vaak zie je tegenwoordig nog een processie? Een vijftigtal betrokkenen en belangstellenden togen zondag, na de mis in de Gummaruskerk. van de begraafplaats aan de Nassaulaan naar het veldkruis in de Krommeweg.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 12 september 2012

Grote zorgen over verdroging van de Brabantse Wal

STEENBERGEN - Marco van der Wel, statenlid van de Partij voor de Dieren, maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van (water)vogels op de Brabantse Wal. Volgens hem en tal van natuurorganisaties waaronder Natuurmonumenten haalt waterbedrijf Evides veel te veel water uit het gebied waardoor de Brabantse Wal aan het bedrogen is. Van der Wel stelt binnen de provincie daarom kritische vragen over de gevolgen en wil dat het waterbedrijf aanzienlijk minder water mag ontrekken.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 05 september 2012

Subsidie voor drie projecten Brabantse Wal

STEENBERGEN - Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant heeft haar medewerking toegezegd voor drie projecten op de Brabantse Wal in het kader van landschap van Allure. Het gaat om de projecten de Steilrand, de linie en de Zoom. Met de investeringen gaan tientallen miljoenen euro gepaard, waarvan de provincie zo'n elf miljoen op tafel legt. Het voorstel wordt op 5 oktober behandeld in de commissie voor de Provinciale Staten.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 27 juli 2012

Dintelse Gorzen, een oase van rust en natuurschoon

DE HEEN/DINTELOORD - Natuurmonumenten verzorgt op gezette tijden excursies in het buitendijkse natuurgebied Dintelse Gorzen, welgelegen op de grens van het Benedensas bij De Heen en Dinteloord.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 25 juli 2012

Bijzondere avondwandeling in Dintelse Gorzen

DINTELOORD - Twintig natuurliefhebbers woonden zaterdagavond de bijzondere avondroodwandeling van Natuurmonumenten in de Dintelse Gorzen bij. De bezoekers kwamen van heinde en verre, zelfs uit West-Vlaanderen.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 25 juli 2012

Markiezaatsfietsvierdaagse

STEENBERGEN - Het is vanaf nu mogelijk om voor in te schrijven voor de Markiezaatsfietsvierdaagse

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 06 juli 2012

Ommetje Welberg vertrouwd, maar nu met extra charme

WELBERG - Een van de wandelroutes die gemeente Steenbergen heeft uitgezet start bij de Welbergse Comeliuskerk. De zes kilometer lange wandeling is bij een relaxt tempo goed in zo'n anderhalf uur te doen. Het ommetje Welberg biedt een mix van dorps- en polderlandschap met de rust van - wat drassig - bos. Zeker de moeite van het wandelen waard.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 27 juni 2012

Volkerak-Zoommeer behoudt voorlopig zoet water

STEENBERGEN - Het Volkerak-Zoommeer blijft voorlopig voorzien van zoet water, omdat het Rijk een besluit hierover heeft uitgesteld. Dat is bekend gemaakt tijdens een informatiebijeenkomst in Dorsphuis Luctor et Emergo in Rilland. Tijdens de bijeenkomst werd onder meer ingegaan op de zoetwatersituatie in het overgangsgebied Zuidwest-Brabant- Zuid-Beveland.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 20 juni 2012

Wandelnet lanceert route op Brabantse Wal

STEENBERGEN- De Brabantse Wal heeft er een nieuwe wandelroute bij. Onder de naam streekpad de Brabantse Wal lanceerde wandelnet, een website met landelijke routes, vrijdag 15 juni haar nieuwste telg. Daarvoor werd Hella van der Hijst van het KRO programma De Wandeling te hulp geroepen.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 08 juni 2012

Wandelen 'In de Boezem van de Eendracht'

NIEUW-VOSSEMEER - Tijdens een korte wandeling genaamd 'In de Boezem van de Eendracht' wordt van de deelnemers speciale aandacht gevraagd voor alles wat er groeit en bloeit. De wegen en paden waar zoveel mensen al jarenlang achteloos gebruik van maken, krijgen tijdens het lopen van 't Ommetje Nieuw-Vossemeer, een heel ander dementie. Afgelopen zaterdag werd door Patriek Raats van Staats-bosbeheer en Jan Bosters, voorzitter van de Dorpsraad in Nieuw-Vossemeer, op interessante wijze de aandacht gevestigd op het heden én verleden langs de route.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 06 juni 2012

Wandelen in de boezem van de Eendracht

NIEUW-VOSSEMEER - Prachtige vergezichten, fleurige bloemenweides en de idyllische schoonheid van de Kreek. De omgeving van Nieuw-Vossemeer heeft de recreant veel te bieden. Al die mooie plaatjes zijn sinds zaterdag samengebracht in een ommetje rond Nieuw-Vossemeer, dat de naam 'In de boezem van de Eendracht' draagt.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 23 mei 2012

Natte natuurparel Oudland krijgt vorm

WELBERG - Op papier gelden het Halstersch Laag en het Oudland bij Welberg al als twee natte natuurparels, maar in de praktijk mogen beide natuurgebieden van de provincie Noord-Brabant best nog meer water herbergen. Daarom heeft waterschap Brabantse Delta een projectplan opgesteld om de natuurparels verder te vernatten. Door het aanpassen van een aantal watergangen kan er meer water worden vastgehouden in de gebieden, zonder dat de agrariŽrs direct natte voeten zullen krijgen.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 00 oktober 2011

Volkerak-Zoommeer wordt opvangbak van Hollandsch Diep

STEENBERGEN - Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft besloten dat het Volkarak-Zoommeer in geval van nood de opvangbak moet worden het Hollandsch Diep. Deze maatregel zal echter niet zo'n vaart lopen, want is alleen nodig bij een combinatie van zware storm op zee met zeer hoge afvoeren van de rivieren. En dat komt gemiddeld slechts eens in de 1400 jaar voor.

Lees verder...Steenbergse Courant vrijdag 22 juli 2012

Subsidie voor herstel Fort Henricus

STEENBERGEN - De Provincie Noord-Brabant stelt 61.223 euro beschikbaar voor Fort Henricus in de gemeente Steenbergen. Door deze bijdrage kan met de uitvoering van het 'Herstel en Inrichtingsplan Fort Henricus' worden gestart. Gemeente Steenbergen, waterschap Brabantse Delta en Natuurmonumenten voeren dit project gezamenlijk uit. Natuurmonumenten is eigenaar van Fort Henricus.

Lees verder...Steenbergse Bode woensdag 20 juli 2011

Provincie investeert in Fort Henricus

STEENBERGEN - Begin volgend jaar zullen de werkzaamheden aan Fort Henricus weer hervatten. Dat zegt Tessa van Beurden, woordvoerder van waterschap Brabantse Delta. De provincie Noord-Brabant maakte vorige week bekend ruim zestigduizend euro beschikbaar te stellen voor het herstel van het verdedigingswerk aan de Steenbergsche Vliet. Daarmee is voldoende geld in kas om alle werkzaamheden, die horen bij de eerste fase van het herstel- en inrichtingsplan van Fort Henricus. te voltooien.

Lees verder...