Printversie

STAD EN STREEK - INLEIDING

De Brabantse Wal, daar waar Brabant Zeeland kust, ligt in de streek Baronie en Markiezaat.

Status

De streek Baronie en Markiezaat ligt in de provincie Noord-Brabant en omvat sinds de gemeentelijke herindeling van 1997 nog 14 gemeenten, te weten gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur, Gilze en Rijen, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.
De Brabantse Wal strekt zich uit over de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht.

Naam

De streeknaam Baronie en Markiezaat is een samenvoeging van de oude streeknamen Baronie van Breda en Markiezaat van Bergen op Zoom. Door de geografische, sociale en economische verwevenheid wordt dit gebied vandaag de dag vaak als één streek beschouwd. En daardoor kortweg Baronie en Markiezaat genoemd.

Ligging

Baronie en Markiezaat ligt in het zuid-westen van Noord-Brabant.
De Baronie van Breda grensde in het oosten en zuiden aan het Kwartier van Oisterwijk van de Meierij van 's -Hertogenbosch, in het zuiden aan het land van Hoogstraten, in het westen aan het Land van Rijen en aan Oudenbosch en in het noorden aan het Baljuwschap Zuid-Holland. Ook de huidige gemeente Oosterhout maakte deel uit van de Baronie.
Het Markiezaat van Bergen op Zoom omvatte de huidige gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht, delen van het huidige Moerdijk en een gebied ten oosten van Roosendaal. In het westen werd het markiezaat begrensd door de Schelde, in het oosten door de Baronie van Breda, in het zuiden door het Markizaat van Antwerpen (let op: markizaat is oorspronkelijk de juiste spelling, met ie is een afwijkende spelling) en in het noorden door de Heerlijkheid Steenbergen.

De streek Baronie en Markiezaat omvat het grootste deel van het gebied West-Brabant.

Geschiedenis en beschrijving

In 1125 werd de naam Land van Breda voor het eerst vermeld, in dit jaar begint dan ook de geschiedenis van het Land van Breda. Enkele decennia later werd het Kasteel van Breda gebouwd en vangt de reeks heren van Breda aan. Het Land van Breda werd het centrum van een groot gebied. Aanvankelijk opereerden de heren van Breda betrekkelijk zelfstandig. Echter doordat graaf Dirk VII van Holland aanspraken op Breda maakte kwam er een einde aan de zelfstandigheid. De heer van Breda riep de hulp in van hertog Hendrik I van Brabant, waardoor het Land van Breda een leen werd van het hertogdom Brabant. In 1200 resulteerde dit alles in een verdrag, waarbij de graaf van Holland afstand deed van het Land van Breda.

Na het kinderloos overlijden van heer van Breda Arnoud van Leuven in 1287, werd door hertog Jan I van Brabant de heerlijkheid Breda te verdelen. Pas in 1290 kwam men tot een definitief akkoord over de verdeling. De heerlijkheid Breda werd verdeeld in drie delen: de heerlijkheid Breda (na 1350 verheven tot baronie), de heerlijkheid Bergen op Zoom (na 1533 markiezaat) en de heerlijkheid Steenbergen.

Bezienswaardigheden

Recente ontwikkelingen

De Brabantse Wal is benoemd tot Provinciaal Landschap. Het gebied bestaat uit talloze landschappelijke en culturele schatten die helaas voor velen nog onbekend zijn. Het is daarom dat de initiatiefnemers gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen, Woensdrecht en waterschap Brabantse Delta het hoog tijd vonden om de waarde van de Brabantse Wal naar buiten te brengen. Door deze behoefte ontstond de Toekomstschets Brabantse Wal 2010 - 2013, daarin wordt de verdere ontwikkeling van het gebied tot een Provinciaal Landschap beschreven en wie daar allemaal een rol bij kunnen spelen. Want behalve voor de overheden is er ook een rol weggelegd voor ondernemers, bewoners, diverse organisaties en verenigingen. De Brabantse Wal brengt al die partijen bijeen.

Jaarlijkse evenementen

Natuur en recreatie

De vele monumenten in de stad Bergen op Zoom vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden. De vele culturele evenementen en het brede winkel- en horeca-aanbod maken een bezoek aan Bergen op Zoom, de Markiezenstad, zeer de moeite waard.
De uitgestrekte bossen rondom Woensdrecht, Hoogerheide en Huijbergen zijn een waar paradijs voor fietsers en wandelaars. Het fiets- en wandelknooppuntensysteem staat garant voor vele kilometers fiets- of wandelplezier.
Steenbergen kent goed uitgeruste jachthavens die vanuit Zeeland goed bereikbaar zijn. De aansluiting op het vaarroutenetwerk biedt voor de waterrecreant fantastische mogelijkheden om de streek vanaf het water te verkennen. Maar dat is nog niet alles in Steenbergen, de gemeente kent ook een aantal prachtige natuurgebieden, zoals het Oudland, het Oudlands Laag en de Dintelse Gorzen. En als dat nog niet genoeg is, dan heeft elke plaats van de gemeente Steenbergen ook nog de zogenaamde ommetjes die u een heerlijke wandeling garanderen.
Naast de genoemde fiets- en wandelmogelijkheden en watersportactiviteiten kunnen ook de fysieke grenzen worden verlegd bij de verschillende outdoorbedrijven in ons gebied. Doet u het liever wat rustiger aan of gaat u liever cultuur proeven, sfeershoppen en culinair genieten, dan biedt de Brabantse Wal u hiertoe ook alle mogelijkheden.

Laat u overtuigen en geniet!!! Carpe Diem