Printversie

HET WEER EN ONZE GEZONDHEID

Hooikoorts

Pollentellingen: Voor de hooikoortsverwachting is het belangrijk te weten hoeveel pollen er zijn. De hoeveelheid pollen hangt gedeeltelijk af van het weer. Op mooie dagen komen er veel meer stuifmeelkorrels vrij.

Pollenverwachting
Steenbergen
Uitgebreide pollenverwachting in Steenbergen


Zonkrachtverwachting

Wat is zonkracht?
De zon geeft verschillende soorten straling, namelijk het zichtbare licht en ultrviolette straling (UV straling). De zonkracht zoals we die vinden in de weersvoorspellingen, geeft de intensiteit van UV straling aan.

Typen UV straling
UV straling wordt op basis van golflengtes onderverdeeld in:

Let op: de meeste zonnebrandcrèmes geven alleen bescherming tegen UV-B straling, slechts een aantal beschermen licht tegen UV-A.

Wat doet UV straling?
UV-B straling is in kleine mate goed voor de huid, het zorgt er namelijk voor dat de huid vitamine D produceert. Bij grotere hoeveelheden UV straling treedt er verbranding op. Om dit te voorkomen bouwt het lichaam op natuurlijke wijze een bescherming op waarbij de huid dikker wordt. Deze verdikking van de huid gebeurt alleen onder invloed van UV-B straling. Hoe goed deze bescherming is tegen het verbranden van de huid hangt af van het huidtype.

De risico’s van UV straling
Teveel UV straling kan ernstige gevolgen hebben. Behalve pijnlijke verbranding van de huid, ontstaat op de lange termijn een verhoogde kans op huidkanker. Volgens het RIVM krijgen ruim 20.000 Nederlanders per jaar huidkanker, hiervan overlijden er 500.

UV-index
Steenbergen
Uitgebreide UV-index verwachting in Steenbergen