Printversie

KERK SINT CORNELIUS (WELBERG)

Rijksmonument : -

Status

: Bestaand

Naam

: Sint Corneliuskerk

Bouwjaar

: 1928

Categorie

: RK

Type

: Kruiskerk

Kenmerken

: Bakstenen kruiskerk met zadeldak en een verlaagd transept

Functie

: Kerk

Stijl

: De toren heeft een overhoekse spits. De bakstenen ornamenten, waaronder paraboolramen, zijn in de trant van de Amsterdamse School.
Gevels en Materialen: Bakstenen kruiskerk met lage transepten. Brede lijstgoten. Halsronde absis metlagere nevenruimte. Zakelijke baksteenvormen.
Vensters en Deuren: Amsterdamse school motieven in de paraboolramen en de uitkragingen onder dubbelegalmopeningen.
Dak en Bedekking: Toren met overhoekse spits en koperen dak.

Plaats

: Kapelaan Kockstraat 44, Welberg (Steenbergen)

Coördinaten

: X=81690, Y=399210

Gemeente

: Steenbergen

Eigenaar

:

Bestemming

: Kerk

Pastoor

: Dhr. J.E.H.M. van Geel

Telefoon

: 0167 561671 (secretariaat)

Bezoekmogelijkheid

: Kerkdiensten: Zaterdag 17.00 uur

Bereikbaarheid

: Bereikbaar met auto en parkeergelegenheid

Prijs / Betaalwijze

: -

Gehandicapten

: Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Ligging


Kerk Sint Cornelius weergeven op een grotere kaart
Kapelaan Kockstraat 44, Welberg (Steenbergen), Nederland

Geschiedenis

In 1679 benoemde de bisschop van Antwerpen een zekere Jacob Kerckers tot pastoor in Steenbergen. In datzelfde jaar, op 5 maart, voerde pastoor Kerckers zijn eerste H. Mis op in een huisje op de Welberg. Van 1680 tot 1707 werd door kolonel F. de Ram van Hagedoorn een schuurkerk voor katholieke diensten op de Welberg beschikbaar gesteld. In 1707 werd een nieuwe, stenen schuurkerk gebouwd op een andere locatie op de Welberg. Deze werd op de eerste zondag van oktober 1707 in gebruik genomen. Deze schuurkerk is slechts 8 maanden gesloten geweest van oktober 1727 tot 1 juni 1728
Blijkbaar voldeed de schuurkerk geruime tijd, want meer dan twee eeuwen later, in 1927, werd op verzoek van de inwoners van de buurtschap Welberg een parochie gesticht, met Adrianus C.J.M. Ermen (1892-1972), die aanvankelijk kapelaan in IJzendijke en daarna in Oosterhout was, als bouwpastoor. Welberg, telde in het begin van de jaren twintig zo'n honderd huizen. Op 16 oktober 1928 werd de kerk door bisschop Hopmans van Breda geconsacreerd. Adrianus Ermen was de eerste pastoor. De kerk is gewijd aan St. Cornelius.

De nieuwe kerk werd naar ontwerp van architect Jacq van Groenendael gebouwd, hij was geïnspireerd door de Neo-romaanse stijl, herkenbaar aan het hoge zadeldak en een toren aan de voorzijde. Jacques Hurks (1890-1977) was de opzichter bij de bouw. De kerk werd gebouwd door gebr. J. en W. Oomen te Oosterhout.

Op de Welberg werd onder leiding van pastoor Ermen ook de pastorie, naast een patronaat en twee scholen, opgericht. Tijdens zijn aanwezigheid op de Welberg groeide in de parochie een sterke Maria-devotie. Welberg werd toen (de jaren voor de Tweede Wereld Oorlog) bekend door ’het bruidje’, een jonge Welbergse vrouw die beweerde door Maria-verschijningen bezocht te zijn. Welberg trok toen, dankzij het bruidje en de vermeende Maria-verschijningen, vele gelovige bedevaartgangers. In die periode kon worden geïnvesteerd in de verfraaiing van de kerk.
Ermen legde zijn ambt als pastoor neer in 1942 en werd opgevolgd door C.J.M. Oomen. Ermen bleef ondertussen wel op de pastorie om zich geheel aan de Maria-devotie te wijden. Twintig jaar later ging hij met emiritaat.

In 1943 werden de kerkklokken door de Duitse bezetters geroofd.
In de periode van zondag 29 oktober tot 4 november 1944 deden de Canadese bevrijders hun uiterste best om Welberg (en Steenbergen) van de Duitsers te bevrijden. Echter daarbij stuitten zij op onverwacht felle tegenstand van de Duitsers. Tijdens deze zware strijd vielen bijna 100 slachtoffers waaronder kapelaan Kock, die op 1 november 1944 door de Duitsers werd vermoord. Op vrijdag 3 november 1944 werden de kerk, de scholen, het patronaat en de pastorie zwaar beschadigd. In 1946 was de oorlogsschade aan de kerk hersteld en in februari 1949 werden twee nieuwe klokken in de toren aangebracht dankzij een schenking.
De kerk behoort samen met de rk kerk HH Petrus en Paulus te Dinteloord, de rk kerk H Joannes de Doper te Nieuw Vossemeer, de rk kerk Maria ten Hemelopneming te De Heen, de rk kerk H Georgius te Kruisland, de rk kerk H Gummarus en de rk kerk parochie van de Vrede - Vredeskerk te Steenbergen sinds 1 januari 2011 tot de Sint Annaparochie.

In 1962 werd Oomen opgevolgd door pastoor C.A.J. Uijtdewilligen. Aan hem was de taak om een al te uitbundige devotie in te dammen. In 1978 werd Uijtdewilligen opgevolgd door pastoor A. van Oeffelen, die tevens pastoor was van De Heen.
In 1982 vertrok Van Oeffelen en nam pastoor De Bruijn van Kruisland zijn taak over. Toen de laatstgenoemde stopte op de Welberg werd in 1988 pastoor Theo Sanders aangesteld. Pastoor Sanders leidde naast de parochie van de Vredeskerk in Steenbergen ook de kerk in Kruisland en de parochie op de Welberg. Vanaf 1 juli 2005 tot op heden is het pastoraal team onder leiding van pastoor Hans van Geel verantwoordelijk voor de pastorale zorg van de Corneliuskerk.


Bron: www.meertens.knaw.nl
         www.sintannaparochie.com/cornelius/
         www.kerk-en-orgel.nl
         http://reliwiki.nl

Fotoalbum

Kerk Sint Cornelius (.. afbeeldingen)
Fotoalbum onder constructie