Printversie

BELEVINGSPAD (KALMTHOUT (B))

De twee zorgcentra De Kade en Kon-tike in Kalmthout maken deel uit van DVC Sint-Jozef. Deze zorgcentra begeleiden volwassenen en kinderen met meervoudige mentale en fysieke beperkingen. Deze zorgcentra worden omgeven door een mooi stukje bos dat voor de cliënten van de zorgcentra niet of nauwelijks toegankelijk was. Om ook voor hen de mogelijkheid te bieden het bos te kunnen ruiken, voelen, horen en zien werd er een verhard pad van zo'n 700 meter aangelegd in het bos. Dat werd gedaan in het voorjaar van 2016 op een teambuildingsdag dat georganiseerd werd door de bedrijven Fluxys en Gravo.
Het gemeentebestuur van Kalmthout schonk een aantal zitbanken.

In het voorjaar van 2017 werd het pad in samenwerking met de technische dienst van DVC en gespecialiseerde bedrijven ”Boris” en ”Barry Ermons” verder ingericht. Zaterdag 5 mei tijdens de opendeurdag werd samen met burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) het belevingspad officieel geopend.


Afb.: De Verbinding (© M.J. de Boevere)

Langs het pad zijn diverse belevingspunten, die de zintuigen van de cliënten prikkelen. Er staan spiegels, er is een dierenpuzzel met draaibare blokjes. De blokjes vormen een dier maar plots zie je tijdens het draaien je zelf in een spiegel. Een stukje verderop kom je langs een stilteplek: klaproos. Dit is een creatie en schenking van Rit Groenewege, Bianca Keijzer en Christ'l Lamot. Op deze plek kan men bijvoorbeeld even stil staan bij de overleden bewoners van de zorgcentra.
Er is een ware spetterbeek, een belevend kunstwerk ”Niet alle vogels vliegen” van de kunstenaar Henri Laurent dat met de vleugels kan fladderen door aan het koord te trekken. En er is een eekhoorn die een bel vasthoudt. Wanneer iemand de bel luidt wordt er spontaan gelachen. Zijn staart bestaat uit gevlochten touwen. Hier en daar staan vogelhuisjes met een grote rode knop, druk er maar eens op en hoor de vele vogels zingen. De creatie hiervan is van de vrijwilliger Ivo Dewitte in samenwerking met Barry Emons.

Verbinding is iets dat je bij De Kade en Kon-Tiki op allerlei manieren dagelijks terug ziet. Dit zie je terug in aandacht, aanwezigheid en affectie voor elkaar en in allerlei relaties van de samenwerking en wederzijdss verrijking, zoals bijvoorbeeld bij het realiseren van het belevingspad. Priester en beeldhouwer Omer Gielliet uit Breskens maakte de tekening voor dit kunstwerk. En Ad Goos werkte de sculptuur uit in een meer dan 100-jarige eik.
Na het muziekplein passeer je belevende kunst: Van harte. Dit is een creatie en schenking van de kunstenares Marleen Vansteenvoort.

Het project werd gerealiseerd door de intense samenwerking tussen coordinatoren, agogische, technische, logistieke diensten en directie. Het verdient erkenning en een oprechte dankbetuiging aan de vele grote en kleine sponsoren die dit droomproject voor de cliënten mee mogelijk maakten.

Woon je in de buurt of passeer je toevallig neem gerust eens een kijkje en probeer het maar eens uit. Bezoekersparking is links naast de kapel aan de Missiehuislei 46. Het belevingspad start op het einde van de parking. Het pad is ook deel van het padennetwerk van de gemeente.


Bron: Diverse websites en brochure

Fotoalbum

Belevingspad 2019 (51 afbeeldingen)
Fotoalbum