Printversie

BOERDERIJ LANDGOED WOUWSE PLANTAGE

Rijksmonument : 519682

Status

: Bestaand, beschermd

Naam

:

Bouwjaar

: Onbekend (4de kwartaal van de 19e eeuw)

Categorie

: Boerderij, molen, bedrijf

Functie

: Oorspronkelijke functie

Kenmerken

: XIXd

Stijl

: n.v.t.

Plaats

: Plantage Centrum 4, 4725SR Wouwse Plantage

Coördinaten

: X=84733, Y=386393

Gemeente

: Roosendaal

Eigenaar

: In bezit van NV Wouwse Plantage. Jonkheer Eric Speeckaert, zijn broer Thierry en zijn zus Mary-Anne, de kinderen van Annemarie Jansen de Limpens en Jean Francois Speeckaert zijn eigenaar / aandeelhouders.

Bestemming

:

Telefoon

:

Bezoekmogelijkheid

: Plantage Centrum, waar het rijksmonument staat, is niet toegankelijk, behalve op landgoeddagen, fairs en rondleidingen.

Bereikbaarheid

: Met de auto goed bereikbaar en parkeergelegenheid

Prijs / Betaalwijze

: -

Gehandicapten

: Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Ligging


Boerderij weergeven op een grotere kaart
Plantage Centrum 4, 4725SR Wouwse Plantage, Nederland

Uittreksel monumentenregister

Download / lees hier het uittreksel van het monumentenregister.

Omschrijving

decoratieve drainag grote boerderij Schuin tegenover het landhuis staat een uit bakstenen opgetrokken boerderij van het langgeveltype met aan beide zijden een sprong tussen het woon- en schuurgedeelte. De boederij heeft een zadeldak gedekt met riet en (gedeeltelijk geglaasde) rode pannen en op de punten gesneden windveren en makelaars. Er mag verondersteld worden dat het dak door Paul Emsens is vernieuwd, gezien de letters P.E. van grijze dakpannen.
In de zuidgevel, in het schuurgedeelte, bevinden zich deeldeuren en aan weerszijden van deze deeldeuren een getoogde zesruits gietijzeren stalraam en een staldeur. In het woongedeelte bevindt zich een deur met gedeeld bovenlicht en drie zesruits vensters met diefijzers en luiken. In de oostgevel bevindt zich een zolderluik. In de noordgevel bevinden zich in het woongedeelte twee kelderlichten, twee vierruits opkamervensters met diefijzers en luiken, een vernieuwde deur en een zesruits venster met luiken. In het schuurgedeelte bevindt zich een staldeur, waarboven en -naast een grotendeels open ruimte onder afhang verder enige raampjes en twee stel deeldeuren. Tot slot in de westgevel twee halfronde gietijzeren stalramen en een hooiluik.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ODB

Geschiedenis

In 1839 werd landgoed Wouwse Plantage, doordat de onafahnakelijkheidsstrijd van België de Staat te veel had gekost verkocht aan de Antwerpse bankier Patrus Josephus De Caters (1769-1861). In 1845 liet de baron in Plantage Centrum een herenhuis bouwen, dat als zomerverblijf diende, later bekend als ’het kasteel’, samen met een aantal andere gebouwen en gebouwtjes die vaak waren uitgevoerd in chaletstijl. De bouw van het herenhuis in 1845 werd gaandeweg gevolgd door allerlei bijbouw, zoals de grote boerderij, de Prinsenhof, de boerderij, Driehuizen, het jachthuis dat ook als herberg, de houtzagerij, een school, smidse, bakkerij, het appelhuisje, het sleutelgathuis en electriciteitscentrale. De herberg was bestemd voor omwonenden, maar er kwamen ook mensen van buiten op af. Ze is geheel opgetrokken in Zwitserse stijl en maakt, ook door de slinger- en klimplanten aan den gevel, een heerlijk effect.
Zijn zoon Constatin (1811-1884) zette het werk van zijn vader voort. In 1884 namen zijn zonen het beheer voor hun rekening, totdat er slechte tijden aanbraken voor de bankiersfamilie De Caters en zij in 1895 noodgedewongen het landgoed in de openbare verkoop moesten doen. Het werd toen verkocht aan Paul Emsens (1851-1927) na zijn overlijden in 1927 duurde het tot omstreeks 1938 eer het landgoed onder zijn drie kinderen werd verdeeld. Dochter Helene, gehuwd met Albert Jansen de Limpens, kreeg het deel met het Plantage-Centrum in haar bezit.
Het eigendom en beheer van het Plantage-Centrum gingen van Helene Jansen de Limpens-Emsens over naar haar zoon Paul en haar dochter Annemarie. Het dagelijks beheer vond plaats door Paul, samen met zijn zwager Jean Francois Speeckaert. Nu, is het landgoed in bezit van NV Wouwse Plantage. Jonkheer Eric Speeckaert, zijn broer Thierry en zijn zus Mary-Anne, de kinderen van Annemarie Jansen de Limpens en Jean Francois Speeckaert zijn eigenaar / aandeelhouders. Als rentmeester voor het dagelijks beheer is Christine Kerckhaert aangesteld.
Om brand op het landgoed te blussen schafde Erik Speeckaert in de loop van de vorige eeuw zelf een brandweerwagen aan. Dit is uitgegroeid tot een privé brandweermuseum (1982) dat zich op het landgoed bevindt. Er staat materieel uit de 19e en 20e eeuw. Een groep vrijwilligers zorgt dat het oude materieel zoveel mogelijk in oude staat terug gebracht wordt.


Bron: Willem de Weert, Ontdek de Brabantse Wal, 1e druk 2012
         Dorpsgids van Essen
         verscheidene websites oa
         www.de-vierschaer-wouw.nl/landgoed.html
         www.thuisinbrabant.nl/buitenplaatsen/wouwse-plantage

Fotoalbum

Boerderij Landgoed Wouwse Plantage (5 afbeeldingen)
Fotoalbum