Printversie

GROTE BOERDERIJ LANDGOED WOUWSE PLANTAGE

Rijksmonument : 519681

Status

: Bestaand, beschermd

Naam

:

Bouwjaar

: Onbekend (4de kwartaal van de 19e eeuw)

Categorie

: Boerderij, molen, bedrijf

Functie

: Oorspronkelijke functie, boerderij

Kenmerken

: XIXd

Stijl

: n.v.t.

Plaats

: Plantage Centrum 2, 4725SR Wouwse Plantage

Coördinaten

: X=84733, Y=386393

Gemeente

: Roosendaal

Eigenaar

: In bezit van NV Wouwse Plantage. Jonkheer Eric Speeckaert, zijn broer Thierry en zijn zus Mary-Anne, de kinderen van Annemarie Jansen de Limpens en Jean Francois Speeckaert zijn eigenaar / aandeelhouders.

Bestemming

: Brandweermuseum

Telefoon

:

Bezoekmogelijkheid

: Plantage Centrum, waar het rijksmonument staat, is niet toegankelijk, behalve op landgoeddagen, fairs en rondleidingen.

Bereikbaarheid

: Met de auto goed bereikbaar en parkeergelegenheid

Prijs / Betaalwijze

: -

Gehandicapten

: Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Ligging


Grote Boerderij weergeven op een grotere kaart
Plantage Centrum 2, 4725SR Wouwse Plantage, Nederland

Uittreksel monumentenregister

Download / lees hier het uittreksel van het monumentenregister.

Omschrijving

decoratieve drainag grote boerderijDe zogenaamde grote boerderij bevindt zich rechts van het kasteel en is gebouwd in het 4e kwartaal van de 19e eeuw. De boerderij bestaat uit een woongedeelte met lage verdieping. Dit gedeelte is voorzien van geglazuurde muldenpannen en Tuiles-du-Nord gedekt zadeldak. Aan de zuidzijde van het woongedeelte bevindt zich aansluitend een langgerekte schuur onder een zadeldak dat voorzien is van rode dakpannen. Van het woongedeelte zijn de gevels, en wel met name aan de oostzijde, door het decoratieve gebruik van drainagebuizen opengewerkt tot een soort kantwerk. Die drainagebuizen bevinden zich onder andere rond de ronde vensters in de oost- en noordgevel, langs de onderzijde van de geveltoppen, rond de rechtgesloten vensters met ruitvormige roedenverdeling op de verdieping van de westgevel en rond het venster in de gemetselde, in het gevelvlak doorlopende dakkapel onder insteekkap aan de noordzijde.
In de gevel aan de oostkant bevinden zich een zesruits venster, twee geschilderde deuren met bovenlichten en een geschilderd zesruits venster.
In de gevel aan de noordzijde bevinden zich een drieruits venster, een deur, een zesruits venster. In dezelfde gevel op de verdieping bevinden zich deuren van een voormalig balkon. De deuren en ramen zijn voorzien van een omtimmering en fronton van onbewerkte, halve boomstammen. In de gevel aan de westzijde bevinden zich grote dubbele deuren en een vierruits venster.westzijde grote boerderij Aan dezelfde zijde, maar dan de gevel van het schuurgedeelte bevinden twee stel hoge deeldeuren, vrij recente grote ramen en deuren, twee stel lagere deeldeuren met ertussen een saldeur en betonnen stalramen.
In de zuidgevel van het schuurgedeelte drie halfronde, houten stalramen, twee staldeuren en een hooiluik. Tot slot de oostgevel van het schuurgedeelte, hierin bevinden zich twee stel hoge deeldeuren met elfruits bovenlicht, een zesruits venster, twee deuren met gedeeld bovenlicht, twee zesruits vensters en twee stel lagere deeldeuren, waartussen een zesruits venster. Alle vensters in deze gevel zijn voorzien van luiken. Het gebouw heeft rondom een zwartgeteerde plint. Aan de oost- en noordzijde zijn nog restanten van een blokbeschildering te zien. Aan de oostzijde is deze in geel en blauw met rode voeg en aan de noordzijde in geel en rood.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ODB

Geschiedenis

In 1839 werd landgoed Wouwse Plantage, doordat de onafahnakelijkheidsstrijd van België de Staat te veel had gekost verkocht aan de Antwerpse bankier Patrus Josephus De Caters (1769-1861). In 1845 liet de baron in Plantage Centrum een herenhuis bouwen, dat als zomerverblijf diende, later bekend als ’het kasteel’, samen met een aantal andere gebouwen en gebouwtjes die vaak waren uitgevoerd in chaletstijl. De bouw van het herenhuis in 1845 werd gaandeweg gevolgd door allerlei bijbouw, zoals de grote boerderij, de Prinsenhof, de boerderij, Driehuizen, het jachthuis dat ook als herberg, de houtzagerij, een school, smidse, bakkerij, het appelhuisje, het sleutelgathuis en electriciteitscentrale. De herberg was bestemd voor omwonenden, maar er kwamen ook mensen van buiten op af. Ze is geheel opgetrokken in Zwitserse stijl en maakt, ook door de slinger- en klimplanten aan den gevel, een heerlijk effect.
Zijn zoon Constatin (1811-1884) zette het werk van zijn vader voort. In 1884 namen zijn zonen het beheer voor hun rekening, totdat er slechte tijden aanbraken voor de bankiersfamilie De Caters en zij in 1895 noodgedewongen het landgoed in de openbare verkoop moesten doen. Het werd toen verkocht aan Paul Emsens (1851-1927) na zijn overlijden in 1927 duurde het tot omstreeks 1938 eer het landgoed onder zijn drie kinderen werd verdeeld. Dochter Helene, gehuwd met Albert Jansen de Limpens, kreeg het deel met het Plantage-Centrum in haar bezit.
Het eigendom en beheer van het Plantage-Centrum gingen van Helene Jansen de Limpens-Emsens over naar haar zoon Paul en haar dochter Annemarie. Het dagelijks beheer vond plaats door Paul, samen met zijn zwager Jean Francois Speeckaert. Nu, is het landgoed in bezit van NV Wouwse Plantage. Jonkheer Eric Speeckaert, zijn broer Thierry en zijn zus Mary-Anne, de kinderen van Annemarie Jansen de Limpens en Jean Francois Speeckaert zijn eigenaar / aandeelhouders. Als rentmeester voor het dagelijks beheer is Christine Kerckhaert aangesteld.
Om brand op het landgoed te blussen schafte Erik Speeckaert in de loop van de vorige eeuw zelf een brandweerwagen aan. Dit is uitgegroeid tot een privé brandweermuseum (1982) dat zich op het landgoed bevindt. Er staat materieel uit de 19e en 20e eeuw. Een groep vrijwilligers zorgt dat het oude materieel zoveel mogelijk in oude staat terug gebracht wordt.


Bron: Willem de Weert, Ontdek de Brabantse Wal, 1e druk 2012
         Dorpsgids van Essen
         verscheidene websites oa
         www.de-vierschaer-wouw.nl/landgoed.html
         www.thuisinbrabant.nl/buitenplaatsen/wouwse-plantage

Fotoalbum

Grote boerderij Landgoed Wouwse Plantage (8 afbeeldingen)
Fotoalbum