Printversie

JACHTHUIS LANDGOED WOUWSE PLANTAGE

Rijksmonument : 519679

Status

: Bestaand, beschermd

Naam

:

Bouwjaar

: ong. 1875

Categorie

: Kastelen,landhuis, parken ed

Functie

:

Kenmerken

:

Stijl

: n.v.t.

Plaats

: Plantage Centrum 10, 4725SR Wouwse Plantage

Co÷rdinaten

: X=84733, Y=386393

Gemeente

: Roosendaal

Eigenaar

: In bezit van NV Wouwse Plantage. Jonkheer Eric Speeckaert, zijn broer Thierry en zijn zus Mary-Anne, de kinderen van Annemarie Jansen de Limpens en Jean Francois Speeckaert zijn eigenaar / aandeelhouders.

Bestemming

:

Telefoon

:

Bezoekmogelijkheid

: Plantage Centrum, waar het rijksmonument staat, is niet toegankelijk, behalve op landgoeddagen, fairs en rondleidingen.

Bereikbaarheid

: Met de auto goed bereikbaar en parkeergelegenheid

Prijs / Betaalwijze

: -

Gehandicapten

: Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Ligging


Jachthuis weergeven op een grotere kaart
Plantage Centrum 10, 4725SR Wouwse Plantage, Nederland

Uittreksel monumentenregister

Download / lees hier het uittreksel van het monumentenregister.

Omschrijving

Jachthuis of herbergA-centraal is een gedeelte geplaatst met verdieping onder zadeldak. Tegen de westgevel is een aanbouw zonder verdieping onder zadeldak met afhang over iets inspringende aanbouw aan de noordzijde. Tegen de oostgevel is eveneens een aanbouw zonder verdieping onder zadeldak, die aan de zuidzijde iets uitspringt, een iets hogere en noordelijke gelegen nok heeft, met daarop aan de oostzijde aansluitend een garage die aan de noordzijde inspringt en aan de zuidzijde ver uitspringt. Deze garage bevindt zich onder een L-vormig omlopend zadeldak en staat aan de zuidzijde tegen een topgevel. De overkragende daken zijn alleen met riet gedekt en voorzien van gesneden boeidelen, windveren en makelaars. Dit geldt niet voor de gedeelten aan de noordzijde daar liggen dakpannen op.

De bakstenen gevels zijn boven een plint van schoon metselwerk voorzien van een rustieke houten bekleding. Deze houten bekleding bestaat uit opgetimmerd vakwerk met zwartgeteerde, gehalveerde, onbewerkte boomstammen gevuld met bruin-rood geverfde boomstammetjes. Deze boomstammetjes zijn per vak afwisselend horizontaal, verticaal en diagonaal aangebracht. De noordgevel vormt een uitzondering op het geheel, deze is opgetrokken uit schoon metselwerk en voorzien van opgetimmerd vakwerk.

Blauwe ruitenDe noordgevel is voorzien van zesruits ramen, met op de begane grond blinden en in de geveltop is een rond venster. De west- en zuidgevel hebben beneden T-vensters en smalle, hoge vensters met bovenlicht en boven hebben de west- en oostgevel kleine rechthoekige vensters, die allen voorzien zijn van ruitvormige roedenverdeling, met daarin ten dele blauwe ruiten. Verder zijn er grotendeels op dezelfde wijze beglaasde dubbele toegangsdeuren en op de verdieping in het hoge gedeelte balkondeuren. En een enkele deur met bovenlicht in de sprong met de oostelijke aanbouw. Er is een uit ruwe boomstammen opgetrokken balkon en in de westgevel een groot venster. Boven het balkon en dat venster is een met riet gedekte luifel. De oost- en westgevel hebben grote, rechtgesloten dubbele deuren (aan de westzijde zijn deze overhoeks geplaatst).

Binnen heeft het gebouw grotendeel zijn originele indeling en daar komen nog enkele bijzondere elementen bij, zoals de beschilderde vloer op de verdieping.


Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ODB

Geschiedenis

In 1839 werd landgoed Wouwse Plantage, doordat de onafahnakelijkheidsstrijd van België de Staat te veel had gekost verkocht aan de Antwerpse bankier Patrus Josephus De Caters (1769-1861). In 1845 liet de baron in Plantage Centrum een herenhuis bouwen, dat als zomerverblijf diende, later bekend als ’het kasteel’, samen met een aantal andere gebouwen en gebouwtjes die vaak waren uitgevoerd in chaletstijl. De bouw van het herenhuis in 1845 werd gaandeweg gevolgd door allerlei bijbouw, zoals de grote boerderij, de Prinsenhof, de boerderij, Driehuizen, het jachthuis dat ook als herberg, de houtzagerij, een school, smidse, bakkerij, het appelhuisje, het sleutelgathuis en electriciteitscentrale. De herberg was bestemd voor omwonenden, maar er kwamen ook mensen van buiten op af. Ze is geheel opgetrokken in Zwitserse stijl en maakt, ook door de slinger- en klimplanten aan den gevel, een heerlijk effect.
Zijn zoon Constatin (1811-1884) zette het werk van zijn vader voort. In 1884 namen zijn zonen het beheer voor hun rekening, totdat er slechte tijden aanbraken voor de bankiersfamilie De Caters en zij in 1895 noodgedewongen het landgoed in de openbare verkoop moesten doen.


Bron: Willem de Weert, Ontdek de Brabantse Wal, 1e druk 2012
         Dorpsgids van Essen
         verscheidene websites oa
         www.de-vierschaer-wouw.nl/landgoed.html
         www.thuisinbrabant.nl/buitenplaatsen/wouwse-plantage

Fotoalbum

Jachthuis Landgoed Wouwse Plantage (6 afbeeldingen)
Fotoalbum
Jachthuis Landgoed Wouwse Plantage - Toen en Nu (12 afbeeldingen)
Fotoalbum