Printversie

LANDHUIS LANDGOED WOUWSE PLANTAGE

Rijksmonument : 519677

Status

: Bestaand, beschermd

Naam

:

Bouwjaar

: ong. 1845

Categorie

: Kastelen,landhuis, parken ed

Functie

: Oorspronkelijke functie

Kenmerken

:

Stijl

: Neo-Renaissance

Plaats

: Plantage Centrum 1, 4725SR Wouwse Plantage

Coördinaten

: X=84733, Y=386393

Gemeente

: Roosendaal

Eigenaar

: In bezit van NV Wouwse Plantage. Jonkheer Eric Speeckaert, zijn broer Thierry en zijn zus Mary-Anne, de kinderen van Annemarie Jansen de Limpens en Jean Francois Speeckaert zijn eigenaar / aandeelhouders.

Bestemming

:

Telefoon

:

Bezoekmogelijkheid

: Plantage Centrum, waar het rijksmonument staat, is niet toegankelijk, behalve op landgoeddagen, fairs en rondleidingen.

Bereikbaarheid

: Met de auto goed bereikbaar en parkeergelegenheid

Prijs / Betaalwijze

: -

Gehandicapten

: Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Ligging


Landhuis weergeven op een grotere kaart
Plantage Centrum 1, 4725SR Wouwse Plantage, Nederland

Uittreksel monumentenregister

Download / lees hier het uittreksel van het monumentenregister.

Omschrijving

LandhuisHet landhuis, ook wel kasteel genoemd is een in oorsprong uit 1845 daterend bakstenen landhuis, dat rond 1895 in neo-renaissance stijl werd verbouwd en onder meer werd uitgebreid met een achtkantige toren. Het gebouw met verdieping heeft een min of meer T-vormige plattegrond. Tegen de noordgevel bevindt zich een - aan de westzijde grotendeels ingebouwde - vierkante, aan de bovenrand iets uitkragende toren van vier etages. Deze toren heeft een ingesnoerd tentdak met een klokkentorentje onder tentdak bekroond door een smeedijzeren kruisbloem. Tegen de oostzijde van de zuidgevel bevindt zich een achtzijdige, uit 1896 daterende toren van vier etages onder ingesnoerd achtkantig tentdak. Op de top van het ingesnoerde tentdak bevindt zich een ui-spits op een achtkantige voet. Deze spits wordt bekroond door een smeedijzeren kruisbloem met windvaan.

Het noordelijk deel, dat aan de oostzijde rechthoekig en aan de westzijde driezijdig uitspringt ten opzichte van het zuidelijk deel, heeft een zadeldak tussen neo-renaissance topgevels. Deze topgevels hebben sierankers, dakkapel landhuisHet noordelijk deel heeft aan de noordzijde aan weerszijden van de toren een in het gevelvlak doorlopende, gemetselde dakkapel onder insteekkap tegen tuitgevel.
Het zuidelijk deel heeft een zadeldak, tegen aan de zuidzijde een tuitgevel met sierankers en aan de noordzijde, het noordelijk zadeldak kruisend, doorlopend tot tegen de noordtoren en aan de westzijde met insteekkap van dezelfde nokhoogte tegen een neo-renaissance topgevel, afgesloten door een segmentvormig fronton en gedecoreerd met sierankers en piroenen.

Alle daken zijn voorzien van leien. De muren zijn gepleisterde en witgeverfd.
Het pand heeft rechtgesloten grote en kleinere ongedeelde vier- en zesdelige vensters. In de westelijke dakkapel zit aan de noordzijde een keperboogvenster. Op de vierde etage van de noordtoren zitten ronde blindnissen. Op de vierde etage van de achtkantige toren bevinden zich getoogde vensters. Op de verdieping van de driezijdige uitbouw zijn aan de westzijde voormalige balkondeuren.

Binnen treft men onder andere een grote hal aan, die toegang geeft tot de verschillende royale woonvertrekken met ten dele hun historische uitmonstering.


Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ODB

Geschiedenis

In 1839 werd landgoed Wouwse Plantage, doordat de onafahnakelijkheidsstrijd van België de Staat te veel had gekost verkocht aan de Antwerpse bankier Patrus Josephus De Caters (1769-1861). In 1845 liet de baron in Plantage Centrum een herenhuis bouwen, dat als zomerverblijf diende, later bekend als ’het kasteel’. Er braken slechte tijden aan voor bankiersfamilie De Caters. De familie moest in 1895 noodgedwongen het landgoed in de openbare verkoop doen. En zo gebeurde het dat het landgoed in 1895 in handen kwam van Paul Emsens, een rijke Belgische industrieel. Hij verkreeg het landgoed voor het bedrag van ruim fl.300.000,-. Paul Emsens liet, in 1895-1896, het landhuis, dat inmiddels niet meer in al te beste staat van onderhoud was, verbouwen in neorenaissancestijl. Er werd een achtkantige toren aangebouwd, waardoor het meer op een kasteel ging lijken. Het werd gepleisterd en later wit geschilderd. Het eindresultaat was, zoals we het ’kasteel’ nu kennen.
Toen Paul Emsens (1851-1927) in 1927 overleed duurde het tot omstreeks 1938 eer het landgoed onder zijn drie kinderen werd verdeeld. Dochter Helene, gehuwd met Albert Jansen de Limpens, kreeg het deel met het Plantage-Centrum in haar bezit.
Het eigendom en beheer van het Plantage-Centrum gingen van Helene Jansen de Limpens-Emsens over naar haar zoon Paul en haar dochter Annemarie. Het dagelijks beheer vond plaats door Paul, samen met zijn zwager Jean Francois Speeckaert. Nu, is het landgoed in bezit van NV Wouwse Plantage. Jonkheer Eric Speeckaert, zijn broer Thierry en zijn zus Mary-Anne, de kinderen van Annemarie Jansen de Limpens en Jean Francois Speeckaert zijn eigenaar / aandeelhouders. Als rentmeester voor het dagelijks beheer is Christine Kerckhaert aangesteld.


Bron: Willem de Weert, Ontdek de Brabantse Wal, 1e druk 2012
         Dorpsgids van Essen
         verscheidene websites oa
         www.de-vierschaer-wouw.nl/landgoed.html
         www.thuisinbrabant.nl/buitenplaatsen/wouwse-plantage

Fotoalbum

Landhuis Landgoed Wouwse Plantage (8 afbeeldingen)
Fotoalbum
Landhuis Landgoed Wouwse Plantage - Toen en Nu (11 afbeeldingen)
Fotoalbum