Printversie

SLEUTELGATHUISJE LANDGOED WOUWSE PLANTAGE

Rijksmonument : 519687

Status

: Bestaand, beschermd

Naam

: Sleutelgathuisje

Bouwjaar

: Onbekend (4de kwartaal van de 19e eeuw)

Categorie

: Kastelen, landhuis, parken ed; subcategorie bijgebouwen kastelen enz.

Functie

: Oorspronkelijke functie

Kenmerken

: XIXd

Stijl

: n.v.t.

Plaats

: Plantage Centrum 13, 4725SR Wouwse Plantage

Co÷rdinaten

: X=84733, Y=386393

Gemeente

: Roosendaal

Eigenaar

: In bezit van NV Wouwse Plantage. Jonkheer Eric Speeckaert, zijn broer Thierry en zijn zus Mary-Anne, de kinderen van Annemarie Jansen de Limpens en Jean Francois Speeckaert zijn eigenaar / aandeelhouders.

Bestemming

:

Telefoon

:

Bezoekmogelijkheid

: Plantage Centrum, waar het rijksmonument staat, is niet toegankelijk, behalve op landgoeddagen, fairs en rondleidingen.

Bereikbaarheid

: Met de auto goed bereikbaar en parkeergelegenheid

Prijs / Betaalwijze

: -

Gehandicapten

: Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Ligging


Sleutelgathuisje weergeven op een grotere kaart
Plantage Centrum 13, 4725SR Wouwse Plantage, Nederland

Uittreksel monumentenregister

Download / lees hier het uittreksel van het monumentenregister.

Omschrijving

sleutelgatHet sleutelgathuisje, XIXd, is een gepleisterd gebouw zonder verdieping. Het gebouw is voorzien van een met rode pannen gedekt zadeldak. Tegen de noordgevel bevindt zich een iets lagere bakstenen aanbouw onder een met rode pannen bedekt zadeldak.
In de gevel aan de westkant bevindt zich in de aanbouw een 20-ruits venster en een deur. In het andere gedeelte bevindt zich een ommetseld rondboogvenster met twee 6-ruits draairamen en gedeeld bovenlicht, en twee ommetselde ronde zoldervensters.
In de gevel aan de oostkant bevindt zich in de aanbouw een deur en kleine vensters en twee vierruits zoldervensters.
Tot slot de zuidgevel, deze heeft een sleutelgatvormige ommetseling, met daarin een getoogd twaalfruits schuifvenster omgeven door ommetselde cirkels en ronde vensters en twee ommetselde ronde zoldervensters. In degeveltop, die met boomstammetjes is bekleed, bevindt zich een driehoekig zesruits venster.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ODB

Geschiedenis

In 1839 werd landgoed Wouwse Plantage, doordat de onafahnakelijkheidsstrijd van België de Staat te veel had gekost verkocht aan de Antwerpse bankier Patrus Josephus De Caters (1769-1861). In 1845 liet de baron in Plantage Centrum een herenhuis bouwen, dat als zomerverblijf diende, later bekend als ’het kasteel’, samen met een aantal andere gebouwen en gebouwtjes die vaak waren uitgevoerd in chaletstijl. De bouw van het herenhuis in 1845 werd gaandeweg gevolgd door allerlei bijbouw, zoals de grote boerderij, de Prinsenhof, de boerderij, Driehuizen, het jachthuis dat ook als herberg, de houtzagerij, een school, smidse, bakkerij, het appelhuisje, het sleutelgathuis en electriciteitscentrale.
Zijn zoon Constatin (1811-1884) zette het werk van zijn vader voort. In 1884 namen zijn zonen het beheer voor hun rekening, totdat er slechte tijden aanbraken voor de bankiersfamilie De Caters en zij in 1895 noodgedewongen het landgoed in de openbare verkoop moesten doen. Het werd toen verkocht aan Paul Emsens (1851-1927) na zijn overlijden in 1927 duurde het tot omstreeks 1938 eer het landgoed onder zijn drie kinderen werd verdeeld. Dochter Helene, gehuwd met Albert Jansen de Limpens, kreeg het deel met het Plantage-Centrum in haar bezit.
Het eigendom en beheer van het Plantage-Centrum gingen van Helene Jansen de Limpens-Emsens over naar haar zoon Paul en haar dochter Annemarie. Het dagelijks beheer vond plaats door Paul, samen met zijn zwager Jean Francois Speeckaert. Nu, is het landgoed in bezit van NV Wouwse Plantage. Jonkheer Eric Speeckaert, zijn broer Thierry en zijn zus Mary-Anne, de kinderen van Annemarie Jansen de Limpens en Jean Francois Speeckaert zijn eigenaar / aandeelhouders. Als rentmeester voor het dagelijks beheer is Christine Kerckhaert aangesteld.


Bron: Willem de Weert, Ontdek de Brabantse Wal, 1e druk 2012
         Dorpsgids van Essen
         verscheidene websites oa
         www.de-vierschaer-wouw.nl/landgoed.html
         www.thuisinbrabant.nl/buitenplaatsen/wouwse-plantage

Fotoalbum

Sleutelgathuisje Landgoed Wouwse Plantage (6 afbeeldingen)
Fotoalbum