Printversie

PASTORIETUIN (Schijf)

Grootte : ca ? ha

Eigenaar

: Particulier

Aangelegd

: 1882

Openstelling en wandelmogelijkheden

: Wandelpaden. De tuin is voor een ieder opengesteld

Werkzaamheden

: onbekend

Plaats

: Sint Antoniusstraat 44, 4721AN Schijf, Nederland

Bereikbaarheid

: Met de auto goed bereikbaar en parkeergelegenheid

Prijs / Betaalwijze

: -

Gehandicapten

: Toegankelijk. Er zijn geen specifieke maatregelen getroffen, dus mogelijk dat niet alle paden geschikt zijn voor rolstoelen.

Ligging


Pastorietuin weergeven op een grotere kaart
Sint Antoniusstraat 44, 4721AN Schijf, Nederland

Uittreksel monumentenregister

De pastorie van Schijf is geen monumentaal pand dat wordt vermeld in het monumentenregister.

Omschrijving

In de pastorietuin treft men vele monumentale bomen aan. De meest waardevolle zijn de twee beuken aan de voorzijde van de tuin. Meer naar achteren staat er een waardevolle treurbeuk en een krimlinde. Deze bomen zouden volgens bronnen tussen 1880-1890 zijn geplant. Als men de tuin binnentreedt loopt men over een sierbestrating met gebakken klinkers. Vanaf dit pad heeft men een goed zicht op het gazon met op de achtergrond deze monumentale bomen. Het gazon staat in het vroege voorjaar vol met grote groepen bloeiende krokussen. Volgt men het pad aan de rechterzijde dan loopt men over een onverhard pad van dolomiet. Men loopt dan door het lommerrijke deel van de tuin. In het voorjaar treft men hier een bloemenpracht van rododendrons aan. Schuin achterin de tuin bevindt zich een prieel met klimplanten waar men vanaf een bankje een prachtig zicht op de tuin heeft en tegen de achterkant van de pastorie kijkt.

De tuin is van diverse bankjes voorzien, zodat men altijd ergens op het gemak kan gaan zitten om van de tuin te genieten. Het is een prachtige locatie voor een tussenstop tijdens een fietsrit of wandeltocht.
Achterin de tuin staat het ’Heemhuys’, dat door het bestuur van de parochiekern aan de Heemkundekring ’Swerter Scive’ beschikbaar is gesteld. Ook dit is gerenoveerd. Er zijn wisselende tentoonstellingen. Men kan hier informatie vinden over de turfwinning rondom Schijf en het smokkelen over de grens met België. Het ’Heemhuys’ is gezette tijden open voor het publiek.

Bron: http://www.parochieschijf.nl/
         Informatiebord in pastorietuin

Geschiedenis

In 1882 werd de parochie Schijf opgericht. Tot die tijd viel Schijf onder de parochie van Rucphen. In hetzelfde jaar werd de eerste kerk gebouwd en de huidige pastorie. Er werden een pastorietuin en begraafplaats aangelegd. De huidige kerk stamt uit 1939/1940.
In 2010-2011 is op initiatief van het Schijfse parochiebestuur volledig gerenoveerd. Dit werd mogelijk gemaakt door (financiŽle) bijdragen van de gemeente Rucphen, provincie Noord-Brabant en het werk van veel vrijwilligers. Het uitgangspunt van de renovatie was om de bestaande structuur te verbeteren en het oorspronkelijke karakter te behouden. Het behoud van de vele monumentale bomen stond in bij de renovatie voorop.

Fotoalbum

Pastorietuin Zomer 2019 (27 afbeeldingen)
Fotoalbum