Printversie

DE HEEN

Status

De Heen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de streek Baronie en Markiezaat, en maakt deel uit van de gemeente Steenbergen.
Bij het dorp De Heen horen de buurtschappen Benedensas, Notendaal, Pelsendijk en Heense Molen (die t/m 1996 tevens deels onder de gemeente Nieuw-Vossemeer viel).

Wapen

Ondanks dat De Heen ooit een eigen bestuur heeft gehad is er geen gemeentewapen of stadswapen van De Heen bekend.

Vlag

De Heen heeft in zoverre na te gaan geen eigen dorpsvlag.

Naam

Dorpsnaam: De eerste naamgeving voor De Heen komen we in 1716 tegen als Het Heensche Dorp, pas vele jaren later werd dat De Heen.
In de volksmond woont men ’op De Heen’. Iedere rasechte Steenbergenaar weet dit feilloos maar weet ook dat je normaliter in een plaats woont. Volgens de taalkundig prof. Hans Heestermans kan dit als volgt uitgelegd worden ’je bent in de kelder en op zolder’. Iets dat hoger is gelegen, associëren wij met op. Daarom woon je op De Heen of op een dijk.
Maar: je woont ook op de Dinteloordseweg, op de Halsterseweg, op De Kaai, op de Markt, ja zelfs op De Heen en op Kruisland, en die liggen niet hoog! Dat berust, aldus Heestermans, op een andere tegenstelling. Op in plaats van in gebruiken wij bij een vrij open ruimte, bijvoorbeeld op het veld, in tegenstelling tot in huis. De Kaai, de Komwei en plaatsen als De Heen, Kladde, Kruisland, Notendaal en de Koevering zijn allen open vlaktes, en daar woon je op. Steenbergen zelf was vroeger ommuurd, dus gesloten, en daar woonde je gewoon in.
Oudere schrijfwijzen: 1716 Het Heensche Dorp, 1810 Heensdorp. Tot 1775 was voor het dorp ook de naam Hogediep in gebruik.
Naamsverklaring: De Heen is vernoemd naar de Heense Polder, waarin het is gelegen. Deze polder is op zijn beurt weer vernoemd naar een waterloop, die Heen of Heendrecht werd genoemd, en wat later Eendracht is geworden. En dt komt weer van de Zeebies of Heen (Bolboschoenus maritimus), die op de schorren groeide.
Carnavalsnaam: Tijdens carnaval heet De Heen Strienedurp.

Ligging


De Heen weergeven op een grotere kaart
De Heen ligt 3 km ten noordwesten van Steenbergen, aan de weg van Steenbergen naar Sint Philipsland, de Zeelandweg Oost ook wel de N257. De haven van De Heen heeft een verbinding met Steenbergse Vliet.
Het dorp ligt in de Heense Polder. Ten westen van De Heen ligt het Schelde-Rijnkanaal, ook wel de Eendracht genoemd. De Steenbergse Vliet mondt uit in het Volkerak.

Ligging


Steenbergen weergeven op een grotere kaart
Steenbergen ligt 10 km ten noordwesten van Roosendaal en op ongeveer een gelijkwaardige afstand ten noorden van Bergen op Zoom. Na de voltooiing van de rijksweg A4 (Zoomweg) zal Steebergen een uitstekende ligging hebben tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen.
De haven van Steenbergen loopt uit in de Roosendaalse Vliet enerzijds en anderzijds in de Steenbergse Vliet. De haven en jachthaven reiken tot in het centrum van de stad en staan in rechtstreekse verbinding met het Schelde-Rijnkanaal en het Krammer-Volkerak. Op deze manier is er een goede verbinding met het Zeeuwse Deltagebied. Steenbergen is hiermee niet alleen over land goed bereikbaar maar ook over water.

Statistische gegevens

De eerste bekende cijfers dateren van 1840 toen had De Heen 61 huizen met 357 inwoners.
Tegenwoordig heeft De Heen 165 woningen met 415 inwoners en in de Heense Polders staan nog eens 65 woningen met 125 inwoners (meetdatum: 20-12-2012). Ten opzichte van 2010 betekent dat het inwoners aantal van de Heense Polders gedaald is 35 inwoners.
Het dorp De Heen heeft een landoppervlakte van 43 hectare en een wateroppervlakte van 1 h (meetdatum: 20-12-2012). De Heense Polders bestrijken een landoppervlakte van 1643 hectare en een wateroppervlakte van 70 hectare (meetdatum: 20-12-2012).

Kerncijfers wijken en buurten
Gewijzigd op 20 december 2012
Gemeente / plaats / wijk Jaar Aantal Aantal Oppervlakte (ha)
inwoners woningen Totaal Land Water
De Heen (dorp incl. Heense polders) 2005 5802201751168170
2008 5802201752168270
2010 5752301752168270
2012 540.1756168570
© Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen 15-3-2013

Geschiedenis

onder constructie

Recente ontwikkelingen

Bezienswaardigheden

Musea

Jaarlijkse evenementen

Natuur en recreatie


Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ODB
         Plaatsengids.nl
         Wikipedia
         Statline CBS
         Gemeente Steenbergen
         VVV Brabantse Wal