ZIEN EN DOEN - MOLENS

Inleiding

onder constructie

Molens

Plaats Molen
Wouw De Arend
Molen De Arend in Wouw werd in 1811 gebouwd in opdracht van bakker Pierre Aerden. De molen werd gebruikt voor het malen van schors en koren.


Nieuw Vossemeer

Assumburg
Molen de Assumburg in Nieuw Vossemeer: een achtkante stellingkorenmolen met een rieten kap en een nieuw gemetselde ronde onderbouw bestaande uit rode bakstenen. De molen is tegenwoordig ingericht als molenmuseum. Er staan modellen van alle in Nederland voorkomende molentypen en er is ook een fototentoonstelling.


Sint Philipsland

De Hoop
Molen De Hoop in Sint Philipsland. Kleine, achtkantige bovenkruier, grondzeiler van het Zeeuwse type, opvallend geel geschilderd. Waarschijnlijk is deze molen in 1724 in opdracht van de ambachtsvrouwe van St. Philipsland ter vervanging van een standerdmolen, die gesloopt was, gebouwd.


Sint Maartensdijk

De Hoop
Molen De Nijverheid in Sint Maartensdijk is een ronde stenen stellingmolen gebouwd in 1868 voor het malen van koren.


Halsteren

Sint Antonius (Sanct Antonio)
Langs de doorgaande weg van Steenbergen naar Bergen op Zoom, torent een witte ronde stenen beltmolen boven de bebouwing uit, omgeven door de seringen die in het voorjaar mooi paars afsteken tegen het wit van de molen. Op de sluitsteen boven de inrijpoort staat boven een bloemafbeelding: 'SANCTO ANTONIO XIII JUNII MDCCCXVIII'. Hieruit blijkt dat de molen een jaar na de bouw in 1817 is toegewijd aan bovengenoemde volksheilige.


Nieuw Vossemeer (Heense Molen)

De Vos
Molen de Vos in Heense Molen is een stenen korenmolen gebouwd in 1714 als opvolger van een houten standerdmolen op de grens van de ambachtsheerlijkheden Vossemeer en Steenbergen.